A medvehagymaszezon elkezdődött! A kertünkbe is érdemes ültetni belőle

A medvehagymaszezon elkezdődött! A kertünkbe is érdemes ültetni belőle

Számos gyógyhatás.

A medvehagyma (Allium ursinum)  egyike az első vadon megjelenő gyógy- és fűszernövényeknek tavasszal. Népies nevei többek közt: jurda poroszhagyma, sajamás, vadfokhagyma.

Sajnos a szezonja nagyon rövid, általában márciusban kezdődik és kb. 8 hét alatt teljesen lecseng. A legízletesebbek a fiatal, zöld, zsenge levelek.

A gyűjtésnél legyünk körültekintőek! Bár a medvehagyma jellegzetes illatáról felismerhető, időnként a szezonja összeérhet a mérgező gyöngyvirágéval, sőt esetleg őszi kikericslevél is bekerülhet a szüretelésbe. A gyöngyvirág levelei fényesebbek, rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; a kikericsnek pedig más az élőhelye, füves réteken, napfényes mezőkön nő, a levelek rozettában állnak.

A medvehagymát fogyaszthatjuk nyersen, salátában, de készülhet belőle leves, pesztó, pogácsa is.

medvehagymaszezon elkezdodott 02

Nem csak íze miatt kedvelt, de gyógyhatással is bír a medvehagyma. Értékes anyagi révén csíraölő, antibakteriális hatása van, természetes antibiotikumként használható. Jót tesz a vérkeringésnek, az erek rugalmasságát növeli, az érelmeszesedés ellen dolgozik, segít a lerakódásokat oldani.

Csökkenti a szívinfarktus és a stroke rizikóját. Jó hatással van a máj és az epe működésére is, segíti a méreganyagok lebontását. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.

Magyarországon főleg gyertyános, tölgyes, bükkös erdők aljnövényzetében nő, ismert lelőhelyei vannak a Gerecsében, a Bakonyban, a Mecsekben. A törvényi szabályozás szerint, magánszemély naponta, saját felhasználására 2 kg mennyiséget gyűjthet állami, nem védett területen. Természetvédelmi területen a gyűjtése egyértelműen tilos!

Amennyiben a kertünkbe is ültetnénk ezt az évelő növényt, nedves, árnyékos területet keressünk számára. Az enyhén savas talajt kedveli. A levelek kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR