A paprika társnövényei a konyhakertben: tanácsok a bölcs párválasztáshoz!

A paprika társnövényei a konyhakertben: tanácsok a bölcs párválasztáshoz!

Megfelelő körültekintéssel kölcsönös előnyökhöz juttathatjuk a két növényt.

Aki paprikát termeszt a kertjében, annak jó hír lehet, hogy számos olyan növény létezik, amelyek ültetése előnyös a paprika számára. De hogy pontosan hogyan járul hozzá egy-egy társnövény ahhoz, hogy a paprika jobban fejlődjön és többet teremjen? Az alábbiakban minderre fény derül!

Paprika növénytársításban

A paprika vagy más zöldségfélék társnövényei olyan hasznos szövetségesek, amelyek valamilyen módon hasznot hajtanak a paprikának. Ez a legtöbb esetben fordítva is igaz. A növénytársítás lényege tehát röviden, hogy különböző, de egymást jól kiegészítő növényeket ültetünk össze. Ezzel a módszerrel többszörösen is jól járhatunk. A növénytársításban az egyik növény napellenzőként vagy szélfogóként funkcionálhat a másik számára, sikeresen visszaszoríthatja a gyomnövények terjedését, elűzhet egyes rovarkártevőket vagy távol tarthat bizonyos növénybetegségeket; esetenként támaszként, futtatóként szolgálhat, vagy segíthet nyirkosan tartani a talajt.

paprika tarsnovenyei 02

Növények, amelyek összeültethetők a paprikával

Számos olyan növény létezik, amely alkalmas társnövénynek a paprika mellé. Lássuk, melyek ezek!

Fűszer- és gyógynövények

A különböző fűszer- és gyógynövények a paprika ideális társai lehetnek.

  • A bazsalikom távol tartja a tripszeket, legyeket, szúnyogokat.
  • A petrezselyem virága vonzza a ragadozó életmódot folytató, levéltetvekkel táplálkozó hasznos darázsfajokat.
  • A majoránna, a rozmaring és az oregánó szintén hozzájárulnak a paprika egészséges fejlődéséhez.
  • A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kapor vonzza a hasznos rovarokat, ugyanakkor távol tartja a kártevőket, ráadásul a paprikával összeültetve alig foglal helyet.
  • A metélőhagyma szintén ideális társnövénye a paprikának.

paprika tarsnovenyei 03

Zöldségfélék

A paradicsomot és a paprikát nevelhetjük ugyanabban az ágyásban, de arra ügyeljünk, hogy vetésforgót alkalmazva a következő vegetációs időszakban már a kert egy másik pontjára kerüljenek, hogy még véletlenül se járuljanak hozzá a sikeresen áttelelő kórokozók továbbterjedéséhez. A paradicsom távol tart egyes rejtőzködő életmódot folytató, talajlakó kártevőket, köztük a fonálférgeket és különböző bogarakat.

A sárgarépa, az uborka, a retek, a tök és a hagymafélék szintén hasznosak és jól fejlődnek a paprika közvetlen közelében.

A burgonyafélék családjába tartó padlizsán és a paprika kölcsönösen kedveli egymás társaságát.

A spenót, a saláta és a mángold szintén alkalmasak társnövénynek a paprika mellé. Segítenek visszaszorítani a gyomnövények terjedését, továbbá méretüknek és rövid tenyészidejüknek köszönhetően növelhetjük általuk a kertben termesztett növények számát és maximalizálhatjuk a helykihasználást.

A cékla és a paszternák szintén hasznosak a jobb helykihasználásban: kitölthetjük velük a még szabad területeket, egyúttal segítenek a talajt a paprika körül hűvösen és nyirkosan tartani.

A kukorica felfogja a széllökéseket és árnyékot biztosít a paprikának, csakúgy, mint a bab és a borsó, amelyek ráadásként megkötik a nitrogént a talajban, amely a paprika számára az egyik fontos tápanyag.

Hajdinát elsősorban azért érdemes a paprika köré ültetnünk, mivel vonzza a hasznos beporzó rovarokat, továbbá kaszattermésének betakarítása után kiváló zöldtrágyaként hasznosítható a kertben.

A spárga szintén hozzájárul a jobb helykihasználáshoz. Miután tavasszal betakarítottuk, a helyére paprika kerülhet.

paprika tarsnovenyei 04

Virágok

Számos virág nagyszerű társnövénye a paprikának.

  • A sarkantyúka nem csupán rendkívül dekoratív kúszónövény, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy sikeresen távol tartja a levéltetveket, a liszteskét, valamint egyéb kártevőket.
  • A muskátlit nem szereti többek között a káposztalepke hernyója, illetve a japán cserebogár.
  • A petúnia ideális társnövény a paprika mellé, mivel elűzi többek között a spárgabogarat, a mezeikabóca-féléket, a paradicsomhernyót, valamint a levéltetveket.
  • A kis büdöske nem csupán a paprikától, de más konyhakerti növényektől is távol tartja a különböző kártevőket és élösködőket, köztük a fonálférgeket, a levéltetveket, valamint a lótücsköt vagy lótetűt.

Kerülendő növények

Mint minden más növény esetén, a paprika esetében is léteznek előnytelen társnövények. Ez azt jelenti, hogy paprika sem kedveli kivétel nélkül az összes többi növény társaságát; a teljesség igénye nélkül ezek közül szeretnénk néhányat megemlíteni. Ne ültessük a paprikát a káposztafélék családjának tagjai vagy édeskömény közelébe. Ha van a kertben kajszibarackfa, a paprikát ne mellé ültessük, mivel a paprikát is károsító egyes gyakori gombabetegségek könnyen átterjedhetnek a fára.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR