A paradicsom csúcsrothadása – hogyan előzzük meg?

A paradicsom csúcsrothadása – hogyan előzzük meg?

Miről ismerjük fel, mi okozza, mit tehetünk ellene? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Egyes becslések szerint minden 10 kertészből 9 termesztett már paradicsomot a kertjében, és ez nem véletlen. Semmi sem fogható ugyanis ahhoz az érzéshez, amikor először ízlelhetjük meg a saját magunk által termesztett és leszüretelt termést.

Nem minden esetben jutunk el azonban eddig a pontig; sajnos csalódások is előfordulnak szép számmal. Sok kertésznek szegik kedvét a növény fejlődése és a termés érése során felmerülő különböző problémák. Például nem terem a növény. Vagy terem ugyan, de a még éretlen termés csúcsán csúnya, sötét foltok éktelenkednek.

Hogyan orvosoljuk ezt a problémát? Mindenekelőtt tudnunk kell beazonosítani a bajt. Tudunk-e még tenni valamit ellene vagy menthetetlen a termés? Van-e még remény arra, hogy valamirevaló termést takaríthassunk be a szezon végén? Lássuk, milyen lépéseket tehetünk!

paradicsom csucsrothadasa 02

Hogyan néz ki a paradicsom csúcsrothadása?

A paradicsomtő maga egészségesnek tűnik, de ahogy a bogyók érnek, csúnya, kerek vagy ovális, barnásfekete folt jelenik meg rajtuk alul. Ezen a területen a bogyó besüpped, rothadásnak indul.

Mi okozza a paradicsom csúcsrothadását?

Alapvetően az okozza a bajt, hogy a paradicsomtő nem jut elég kalciumhoz. Vagy nincs elég kalcium a talajban, vagy annak pH-értéke túl alacsony ahhoz, hogy a növény képes legyen felvenni abból a rendelkezésre álló kalciumot. A paradicsom egészséges fejlődéséhez a talaj ideális pH-értékének 6,5 körülinek kell lennie. Ez a pH-szint teszi lehetővé a növény számára a kalcium zavartalan felvételét. A nem megfelelő, egyenetlen öntözési gyakorlat szintén hozzájárul a probléma kialakulásához. A hosszan tartó forró, aszályos időszakok is súlyosbíthatják a csúcsrothadás tüneteit.

paradicsom csucsrothadasa 03

Mit tehetünk a csúcsrothadás kialakulása ellen?

Először is, még mielőtt tavasszal kiültetnénk a paradicsompalántákat az ágyásba, érdemes elvégeznünk vagy elvégeztetnünk egy talajvizsgálatot. Erre kifejezetten célszerű sort kerítenünk abban az esetben, ha a korábbi években már felmerült ez a probléma a paradicsomültetvényünkkel kapcsolatban. A talajvizsgálat eredményének ismeretében tudunk lépéseket tenni a talaj minőségének javítása érdekében. A hiányzó kalciumot például pótolhatjuk mész és gipsz hozzáadásával, de természetesen ezeket a megfelelő mennyiségben és arányban kell alkalmaznunk a talaj állapotától függően. Emiatt bír tehát kiemelt jelentőséggel egy esetleges talajvizsgálat.

Ha az érő komposztba apróra zúzott tojáshéjat keverünk, ezzel természetes módon tudjuk növelni a talaj kalciumtartalmát, amikor a kész komposztot beledolgozzuk a kert talajába. Az idény derekán alkalmazott, kalcium-kloridot tartalmazó levélpermet szintén hatékonyan akadályozza a csúcsrothadás kialakulását. A paradicsom lombját a kora reggeli vagy az esti órákban permetezzük le. Ha ugyanis a déli órákban tennék ezt, a nap sugarai nagy valószínűséggel megperzselnék a leveleket.

Végül, de nem utolsósorban az is fontos, hogy a paradicsomtöveket napi rendszerességgel, mindig ugyanabban az időpontban öntözzük meg. Ezzel biztosíthatjuk az egyenletes vízfelvételt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR