Paradicsom fitoftóra? 5 módon is megelőzhetjük!

Paradicsom fitoftóra? 5 módon is megelőzhetjük!

Nem árt tudnunk róla, hogyan lehet megelőzni a paradicsom fitoftórás betegségét. Következzen 5 hasznos tipp, beleértbe a rezisztens fajták előnyben részesítését.

Mi a fitoftórás betegség?

A paradicsom fitoftórás betegségét a Phytophthora infestans nevű fertőző, járványos gombabetegség okozza. Nem csupán a paradicsomot, de a burgonyát is sújtja. A betegség a szél és a felcsapodó víz által terjed, és különösen gyakori meleg, nyirkos időjárási viszonyok között.

Hogy megkíméljük magunkat a csalódástól, amelyet a várva-várt termés elvesztése okozna, fogadjunk meg néhány hasznos tanácsot. A szabadföldön termesztett növények hajlamosabbak a fertőzésre, így aki teheti, melegházban neveljen paradicsomot. A másik opció, hogy eleve a fitoftórás betegséggel szemben ellenálló, ún. rezisztens fajtát válasszunk - számtalan ilyen beszerezhető, érdemes próbát tenni valamelyikkel.

paradicsom fitoftora 03

Kövekezzen 5 egyszerű, de hasznos tipp, hogyan óvjuk meg a nagy gonddal nevelt paradicsomot a fitoftórával szemben.

1. Tartsuk a növényt szárazon

Tartsuk a paradicsomot szárazon – a kertben nevelt paradicsom esetén használjunk ernyőként egy áttetsző polikarbonát vagy műanyag tetőt, hogy ne érje a lombját az eső.

2. Gondoskodjuk a megfelelő légáramlásról

Győződjünk meg róla, hogy a paradicsom közelében jó a szellőzés. Ha a növény le van takarva, a takarás oldalt legyen nyitott. Ritkítsunk: erőteljes növekedésú bokorparadicsom esetén távolítsunk el néhány gyengébb hajtást; a növény töve körüli gyomokat se kíméljük. Kellően szellős legyen a paradicsom lombja, ez tehát a lényeg.

3. Kezdjük korán az ültetést

Minél korábban ültetjük el a növényt, annál nagyobb az esély rá, hogy már azelőtt le tudjuk szüretelni a termést, mielőtt a fitoftóra megtámadná a növényt. A paradicsom közelébe ne ültessünk olyan haszonnövényt, amely szintén hajlamos a betegségre.

paradicsom fitoftora 02
Scot Nelson

4. Válasszunk ellenálló, rezisztens fajtákat

Válasszunk olyan fajtákat, amelyek sikeresen ellenállnak a betegségnek. 

5. Ügyeljünk a növényhigiéniára

A fitoftórával fertőzött lombot semmisítsük meg, hogy ezzel is csökkentsünk a fertőzés továbbterjedésének az esélyét. Betakarításkor ne hagyjunk a földön burgonyaszemeket, mivel azok is hordozhatják a betegséget. A fitofóra miatt elpusztult levélzet komposztálható, mivel a gombaspróráknak élő gazdanövényre van szükségük. Ennek hiányában pár héten belül elpusztulnak.

További betegségekről és a védekezés lehetőségeiról itt írtunk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR