Lássuk, mit tehetünk, ha foltos lesz a pirosló termés!
Miről ismerhetjük fel?
A paradicsom termésének érése során a bogyón – jellemzően a bibepont közelében – egy vagy több, 5-10 mm átmérőjű, kerek, barnás folt jelenik meg. A folt besüppedt, tapintásra lágy. A paradicsombogyót felvágva a folt belső felén fekete, kásás, rothadásnak tűnő területet figyelhetünk meg. Még több képet a betegségről itt találsz >>
Mi okozza?
A paradicsom kolletotrihumos bogyófoltosságát a Colletotrichum phomoides nevű gomba okozza. A kórokozónak a meleg, nedves időjárás kedvez. Gyakran a felülről történő öntözés segíti a terjedését, mivel a fertőzött talajról a gomba a felfröccsenő vízcseppekkel könnyen átkerül a növényekre.
Mi a teendő?
Változtassunk az öntözés módján. Például csepegtető öntözéssel megoldható, hogy a víz úgy jusson el a növény gyökereihez, hogy a lombja közben száraz marad. A beérett paradicsomot rendszeresen szüreteljük le, mivel a túlérett termés fogékonyabb a betegségre, mint az érés korábbi szakaszaiban lévő bogyók. Megelőzésként a fertőzött növényi részeket dobjuk ki, semmisítsük meg.
Címlapkép: https://seminis.de/