Virágot hoz ugyan a paradicsom, de termést nem. Mi lehet az oka?

Virágot hoz ugyan a paradicsom, de termést nem. Mi lehet az oka?

Több különböző okra vezethető vissza a terméshozás meghiúsulása.

Sokszor előfordul, hogy a kertben féltő gonddal nevelgetett paradicsom virágot hoz ugyan, de termést már nem. Mi pedig kétségbeesetten kutatjuk az okát, és azon töprengünk, vajon mit tehettünk volna másként, tehettünk volna-e egyáltalán valamit, hogy ez ne így legyen?

Számos tényező vezethet a terméskötődés elmaradásához. Ezek közé tartozik többek között a hőmérséklet, a rendszertelen öntözés vagy éppen a rossz termesztési feltételek. Nem árt itt megjegyezni, hogy a terméshozáshoz nem szükséges, hogy minimum két tő paradicsomunk legyen – ez csupán egy széles körben elterjedt tévhit.

Amikor a virágzást nem követi terméshozás

Buja, dús lomb paradicsombogyók nélkül

Ha az okoz fejtörést, hogy a növényünknek ugyan szép, dús lombja van, de úgy tűnik, mintha egyáltalán nem akarna termőre fordulni, ez a gyenge fényviszonyoknak, illetve a helytelen öntözésnek is tulajdonítható.

Gyenge fényviszonyok

A kellő mennyiségű fény hiánya a termés elmaradásának egyik fő oka. A növény ugyanis napi 6-8 órányi zavartalan napsütést igényel ahhoz, hogy virágot, majd termést hozzon. Enélkül csupán azt tapasztalhatjuk, hogy a növény dús lombot fejleszt ugyan, esetenként gyenge, felnyurgult, megnyúlt lesz, és bár itt-ott virágot is felfedezhetünk rajta, később terméskezdeményt már egyet sem. A termésérlelés jelentős energiaráfordítást igényel a növénytől; ezt az energiát a nap biztosítja. Ha a növényt nem éri elegendő fény, nincs más választásunk, át kell ültetnünk azokat.

Túl kevés víz

A paradicsom sok vizet igényel; a túl kevés víz elégtelen termésfejlődést eredményez. Ha a növény a szükségleteihez mérten túl kevés vízzel tud csupán gazdálkodni, kis számú virágot fog hozni, és még azokat is ledobálhatja.

paradicsom virag van termes nincs 02
Maja Dumat

Ha sok a virág, de termés egy sem

Ha a paradicsomnövény sok virágot hoz, de bogyót már nem érlel, ez esetben rendszerint a hőmérséklet, illetve a gyenge beporzás a hibás.

Hőmérséklet

A paradicsom zavartalan fejlődésének a meleg időjárás kedvez. Ez a terméskötődés szempontjából – ideális esetben – a nappali órákban 18-21 °C-os, míg az éjszakai órákban 13 °C-os hőmérsékletet jelent. Ha azonban a hőmérő higanyszála túl magasra (29 °C fölé) szökik, akkor elmaradhat a virágzás, és így a terméshozás is. Ha sok, szépen fejlett virág látható a növényen, de paradicsombogyó már nem alakul ki belőlük, ennek oka lehet a szélsőségesen hideg, csapadékos, illetve a szélsőségesen forró és száraz időjárás is. Ilyenkor nagy az esélye annak, hogy a virágok lepotyognak és ezzel gyakorlatilag meghiúsul a terméshozás is.

Gyenge beporzás

A beporzás sikere szempontjából fontos tényező az időjárás. A tartósan hideg, szeles vagy csapadékos időjárás korlátozza a méhek mint beporzó rovarok aktivitását. A méhek tudvalevőleg kulcsszerepet játszanak a sikeres beporzásban és az ezt követő terméskötődésben. Hasznos beporzó rovarok hiányában nem kizárt a gyér termés. Amint az időjárás visszatér a rendes kerékvágásba, kézi beporzással megpróbálhatjuk ezt a kiesést pótolni.

paradicsom virag van termes nincs 03
Protopian Pickle Jar

A termés elmaradásának további lehetséges okai

A rendes terméskötődést akadályozó tényező lehet a nem megfelelő ültetési távolság. Ha a paradicsomtöveket egymáshoz túl közel ültetjük, kevesebbet fognak teremni, ráadásul a a betegségekre is hajlamosabbá válnak. Nem árt tudnunk róla, hogy a gombafertőzések, köztük a botritisz is okozhatja a virágok lehullását és a terméshozás meghiúsulását. A legtöbb paradicsomfajta esetén az ideális ültetőtávolság 60 cm körül van.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR