Furcsa alakú a paradicsom termése? Íme a deformált bogyó oka!

Furcsa alakú a paradicsom termése? Íme a deformált bogyó oka!

Baj-e, ha a paradicsom furcsa alakú termést hoz? És vajon mi okozhatja?

Ha a hipermarket zöldségosztályán vásárolunk, hozzá vagyunk szokva, hogy a kínált termékek alakja egytől egyig mind tökéletes: egyenes sárgarépát, tökéletesen kerekded paradicsomot, áramvonalas cukkinit találunk.

Tisztában vagyunk vele ugyanakkor, hogy azok számára, akik a saját kertjükben termesztenek zöldségeket, a tökéletesség nem mindig megvalósítható cél, és nem is feltétlenül kívánatos. Nagyszerű példa erre a furcsa alakú paradicsom. Sok esetben a szokatlan alakú bogyók hétköznapinak számítanak, sokkal inkább, mint a teljesen tökéletes társaik. De vajon mi okozza a paradicsom termésének az eldeformálódását?

deformalt paradicsombogyo 02

A paradicsom termésével kapcsolatban felmerülő problémák

Szinte minden kertész életében eljön az a pillanat, amikor nekiáll paradicsomot termeszteni. Így a legtöbben már tudjuk, hogy a paradicsom esetében mindennaposak lehetnek a terméssel kapcsolatos különböző problémák. Ezeket okozhatja bakteriális vagy gombás fertőzés, vírus, rovarfertőzöttség, ásványianyag-hiány, de környezeti stressz, például vízhiány is.

Egyes problémák a termés egészére hatnak, míg mások csupán a termés csúcsát érintik, vagy éppen a másik végét, ahol a szárhoz kapcsolódik a termés. Ezek közül számos a paradicsom termésének deformitását eredményezi, ami miatt azonban nem minden esetben válik a termés ehetetlenné.

deformalt paradicsombogyo 05

A paradicsombogyók deformitása

A paradicsombogyók egyik fajta deformitása abban nyilvánul meg, hogy idomtalan, torz alakú bogyó fejlődik. Ez jellemzően akkor fordul elő, amikor a hőmérséklet 10 °C alá csökken. A hűvösebb időjárás akadályozza a sikeres beporzást, illetve a virág a fejlődésnek indult terméshez ragad, tapad. Ez a termés egy részét visszafogja, gátolja a fejlődésben, míg a másik fele szépen fejlődik tovább, mintha mi sem történt volna. Ennek eredménye meghökkentően furcsa, esetenként vicces alakú bogyó lehet, ez azonban semmit nem von le az élvezeti értékéből. Ez a jelenség a legismertebb fajták között fordul elő leggyakrabban, és a furcsa alakú bogyók ízre semmiben sem különböznek a tökéletes alakú társaiktól.

A napégés szintén okozhat szokatlan kinézetű paradicsombogyót. A napégést szenvedett bogyó nem deformált olyan nagy mértékben, mint az az előzőekben leírtakra jellemző, mindenesetre a termés héja a napégés miatt foltossá válik. Ez leggyakrabban a még zöld terméssel fordul elő, és miután a termés beérik, szürke, papírszerű folt alakul ki a termés héján.

Ha hosszan tartó szárazság után hirtelen túl sok vizet kap a növény, előfordulhat, hogy a termés héja felreped, emiatt is kialakulhat deformitás. A frissen felrepedt paradicsom még elfogyasztható. Tudni kell azonban, hogy a repedés mentén hamar rothadásnak indul, illetve illetve különböző rovarok szállják meg a bogyót. Számos más időjárási jelenség szintén okozhat problémákat (például csúcsrothadást) a paradicsomnál. Előfordulhat az is, hogy az időjárási anomáliák hatására a paradicsombogyó a szárvégnél zöld marad vagy cipzárszerű ránc alakul ki rajta és csúfítja el.

deformalt paradicsombogyo 04

Természetesen számos bakteriális, gombás, illetve vírusos fertőzés befolyásolhatja a termés alakját. A teljesség igénye nélkül néhány gombabetegség, amely a termés deformitását okozhatja:

  • antraknózis
  • korai paradicsomvész
  • lisztharmat
  • alternáriás foltosság
  • szürkepenész (botritisz)
  • szeptóriás levélfoltosság
  • fehérpenész (szklerotíniás szárrothadás)

A paradicsom néhány olyan betegsége, amelyek a termés alakját, illetve annak ízét, élvezeti értékét is befolyásolhatják:

  • mozaikvírus
  • levélsodródás
  • foltos hervadás

A lista nem rövid, és akkor még nem is említettük azokat a rovarkártevőket, amelyek szintén befolyásolhatják a termés alakját.

deformalt paradicsombogyo 03

Amikor a paradicsom termésének orra van

Bizonyára mindenki látott már olyan paradicsombogyót, amely úgy nézett ki, mintha orra vagy szarva lenne. De vajon mi okozza ezt a jelenséget? Nos, ez egy élettani/genetikai rendellenesség, amely minden ezer növényből kb. egynél fordul elő.

Alapvetően a probléma akkor keletkezik, amikor a termés még mikroszkopikus méretű. Néhány sejt rendellenesen indul osztódásnak, ami egy extra paradicsomszegmenst eredményez. Amikor egy paradicsomot gerezdekre vágjuk, 4-6 ilyen elkülönülő szegmenst figyelhetünk meg. Ahogy a paradicsombogyó nő, fejlődik, úgy válik a plusz szegmensből kitüremkedő orr vagy szarvacska.

Környezeti hatások szintén eredményezhetnek genetikai mutációt. Deformitást okozhat például, ha a nappali hőmérséklet hosszabb időn keresztül 32 °C felett, míg az éjszakai 27-29 °C felett stagnál. Ez nem feltétlenül van hatással az egész növényre; rendszerint csupán néhány termést érint.

Ez a jelenség gyakrabban fordul elő a régebbi, elismert fajtáknál. A jó hír, hogy ez a típusú rendellenesség nem jelentkezik akkor, amikor a hőmérséklet átlagos, és azt se felejtsük el, hogy bár a kifejlődött termés vicces külsejű lehet, de ettől még minden további nélkül ehető.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR