Ezektől óvd meg a kerti paradicsomot

Ezektől óvd meg a kerti paradicsomot

A paradicsomot fenyegető veszélyeket gyűjtöttük össze, betegségek és kártevők szerint csoportosítva. Ha gyülekeznek a sötét fellegek a konyhakert fölött, akkor a következőket tudnod kell.

Nincs jobb érzés a világon, mint kisétálni a kertünkbe és leszedni egy nagy, piros, lédús paradicsomot. A felszeletelt gyönyörű termést pedig szendvicsbe téve elfogyasztani. Vitathatatlan, hogy a saját termésű, nap érlelte paradicsom az egyik legjobb dolog a nyárban!

Amilyen nagyszerű érzés a saját friss paradicsomunkat fogyasztani, annyira kétségbeejtő lehet szembenézni a növény termesztése során felmerülő problémák sorával. A növényen élősködő kártevők tönkretehetik a várva-várt ízletes termést. A paradicsomot megtámadó kór akár a növény pusztulását is jelentheti. Ha ez megtörténne, alaposan elrontaná a nyarunkat, hiszen bőséges paradicsomtermés nélkül maradnánk.

A kártevők okozta kártételek felismerése

Először is, mielőtt a lehetséges kártevők után kutatnánk, tisztítsuk meg a paradicsom ágyását a gyomoktól és a fűféléktől. A kérdéses földterületről távolítsuk el a talajtakaró mulcsot is, hogy amennyire lehetséges, a talaj szabadon legyen.

Számos dologra kell figyelnünk, amikor a paradicsom kártevői után vizsgálódunk. A leveleken éktelenkedő lyukak gyakran különböző kártevők jelenlétét jelzik. A kertészek többsége tisztában van vele, hogyan kell egy egészséges növénynek kinéznie. Ha a paradicsomunk első ránézésre sem néz ki jól, mindenképpen vizsgáljuk meg.

A paradicsom 3 legalattomosabb kártevője

Gyapottok-bagolylepke

A gyapottok-bagolylepke igen gyakori kártevő, amely tönkreteheti a termést. 3-4 cm hosszú, zöldessárga színű hernyói belerágják magukat a termésbe, ehetetlenné téve azt. A célra kifejlesztett rovarirtó szer alkalmazásával könnyen felülkerekedhetünk a problémán. Továbbá, ha idejekorán felismerjük a bajt, kézzel is leszedegethetjük a növényről a hernyókat, bio növényvédelmi módszert megvalósítva ezzel. Bővebben a kártevőről >>

Mocskos pajor

Aknázómolyok

Az aknázómoly a paradicsom leveleibe lyukakat fúrva károsítja a növényt. A kártevő mindössze 2 mm hosszú, átlátszó vagy élénksárga színű, feje hegyes. Mikrobiális rovarirtó szerrel megszabadulhatunk tőle, megmentve ezzel a termést. Bővebben az aknázómolyokról >>

Üvegházi molytetű vagy házi liszteske

A sárgás színárnyalatú, apró liszteske perzisztens kártevő, amely külsőleg a molyokra hasonlít. A paradicsom leveleinek a fonákján élősködve szívogatja a növény nedvét. Ennek hatására a növény rendes növekedése megáll, levelei megsárgulnak, le is hullhatnak, valamint a kívánt terméshozam is elmarad. A leveleket és a szárat kezeljük rovarölő szappannal az üvegházi molytetű kiirtásához, illetve további távol tartásához. Bővebben a molytetűről >>

A paradicsom 3 legalattomosabb kórokozója, betegsége

A kórokozóknak sokféle ismertetőjelük lehet. A leggyakoribb tünetek a leveleken, illetve az elégtelen növekedésben, fejlődésben nyilvánulnak meg. Ezért vizsgáljuk meg alaposan a növényt, hogy felfedezzük-e rajta a 3 leggyakoribb paradicsombetegség - mozaikvírus, fitoftóra és verticilliumos levélhervadás - valamelyikét.

Mozaikvírus

Sötét, gyűrűs foltok a leveleken, sárga, illetve elhalt levelek jelzik a mozaikvírus jelenlétét. A leveleket ért ezen károsodások miatt a fejlődő paradicsombogyókat megperzselheti a nap. Minden növénymaradványt távolítsunk el a kertből, hogy a következő idényben megakadályozzuk a fertőzés kiújulását. Bővebben a konyhakert vírusos betegségeiről >>

Fitoftóra

A fitoftóra (paradicsomvész) csúnya betegség, amelynek hatására a paradicsom levelein zsíros tapintású, szürke foltok jelennek meg; ezeket esetenként fehér penész vesz körül. A betegség igen könnyen átterjedhet más növényekre is. A megfelelő szerrel megállíthatjuk a további terjedését. Ilyenkor elengedhetetlen a kert alapos megtisztítása, ugyanis a betegség a talajban megmarad, és az oda ültetett új növényeken újra felüti a fejét. Bővebben a paradicsomvészről >>

Fitoftóra

Verticilliumos levélhervadás

A verticilliumos levélhervadás hatására a paradicsom levelei kiszáradnak és megsárgulnak. A betegség nevéből arra következtethetnénk, hogy a levelek elhervadnak, de ez nem így van. A betegséget okozó gomba a talajban él, és több évig is fennmaradhat akár gazdanövény nélkül is. A fertőzött növény nem képes vizet felvenni, ami végül a pusztulásához vezet. Nem tehetünk ellene semmit. A kertet meg kell tisztítanunk, és a fertőzött területet üresen hagynunk, amíg a betegség többé már nincs jelen.

Tápanyaghiányok felismerése

Nitrogénhiány

A nitrogén elengedhetetlen a paradicsom megfelelő és egészséges levélnövekedése szempontjából. Ha a talaj nitrogénszegény, a növénynek kisebb levelei fejlődnek, megsárgulnak a levelek, a növény kevesebb új hajtást hoz, valamint minimális lesz a terméshozam. A problémát eredményesen orvosolhatjuk, ha például halemulzióval kezeljük a kert érintett területét. A szükségesnél több nitrogént azonban ne juttassunk ki a talajba. A túl sok nitrogén hatására a növény túlzott növekedésnek indul, miközben nem fejleszt elég stabil gyökérzetet, illetve elegendő termést.

Foszforhiány

Ha a paradicsom levelei pirosas vagy lilás árnyalatúak, elképzelhető, hogy foszforhiányban szenved. Az ilyen növény szára sokszor vékony, levelei foltosak, valamint csekély mennyiségű termést hoz, ha egyáltalán terem. A megoldás, ha finomra őrölt ásványi foszfátot alkalmazunk. Nem lehet túladagolni, így nem kell spórolnunk a kijuttatásával, nem károsíthatja a növényt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR