A paradicsom fuzáriumos hervadása – minden esetben végzetes?

A paradicsom fuzáriumos hervadása – minden esetben végzetes?

Van, amikor a megelőzés a leghatékonyabb megoldás egy növénybetegséggel szemben.

Miről ismerhető fel?

Az egészségesnek tűnő paradicsombokor lombja hirtelen hervadni kezd. Számos esetben a jelenség először csak az egyik oldalt érinti, de végül az egész növény hervadásnak indul. Azt tapasztaljuk, hogy egy esetleges öntözés, amellyel a problémát próbálnánk orvosolni, csak ront a helyzeten. Egy-két nap leforgása alatt a növény menthetetlenül elpusztul. Még több képet itt találsz a betegségről >>

Mi okozza?

A Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici  nevű gomba az, amely megtámadja a növény nedvkeringését, azaz a paradicsomnak azt az életbevágóan fontos részét fertőzi meg és teszi tönkre, amely a víznek és a tápanyagoknak a gyökérzetből a levelekbe történő szállításáért felelős.

Mi a teendő?

A fuzáriumos hervadással szemben a leghathatósabb védekezés a megelőzés. Mindenekelőtt alkalmazzunk vetésforgót, amelynek lényege, hogy az egymást követő években nem kerülhet ugyanaz a növényt a kertnek ugyanabba a részébe. Ha korábban már megtörtént velünk, hogy a kertünkben nevelt paradicsom fuzáriumos hervadásnak esett áldozatul, akkor mindenképpen javasolt szakítanunk a korábbi gyakorlattal és kifejezetten a betegséggel szemben ellenálló, rezisztens paradicsomfajtákat választanunk. Ez azért nagyon fontos, mivel a kórokozó igen ellenálló és nagy eséllyel áttelel az ágyások, de még a gyep talajában is.

Címfotó: F. D. Richards

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR