Éretlenül is felhasználhatod: így készül zölddióból likőr és bor

Éretlenül is felhasználhatod: így készül zölddióból likőr és bor

Egyszerű recept, nagy siker.

Június közepe táján van szezonja a zölddiónak, ilyenkor már kellően nagy, azonban még elég lágy ahhoz, hogy könnyen felhasználjuk.

A Kertészkedők Klubjában mutatta be a napokban Csernus Ádám  a saját termesztésű dióiból készült italkülönlegességeit, zölddió-likőrt és -bort. A következőkben ő mondja el, pontosan mi mindenre volt hozzájuk szükség.

zolddio likor 02

Az ötlet egy 2 éven át tartó töprengés eredménye. Már korábban is szerettem volna mezőgazdasággal foglalkozni és azért választottam a diót, mert nem igényel mindennapi törődést, viszont széleskörűen hasznosítható mind zöld, mind érett formában.

Mivel még nem tudjuk, hogyan törjünk meg ilyen nagy mennyiségű diót, valamint a növény új kártevője, a dióburok-fúrólégy június végétől kezd rajzani és kezdi megfertőzni a termést, ezért logikusnak tűnt, hogy még ez előtt hasznosítsuk a termés egy részét és ne csak az érett dióra koncentráljunk. Ennek rengeteg módja lenne, de több zölddiós termék megkóstolása és a téma alapos körbejárása után a likőr mellett döntöttünk. Nem csak kellemes íze, az eltarthatósága és egyszerű előállítása miatt, de azért is, mert a diólikőr kimondottan ritka termék Magyarországon (sok helyen olvastam, hogy régen gyakori volt a készítése jótékony hatásai miatt).

zolddio likor 03

A likőr készítéséhez egyszerűen hozzáférhető eszközök és alapanyagok kellenek. Egy nagyobb üvegballonon, pár befőttesüvegen, néhány tálon és késen kívül nem is kell több. Az összetevők pedig elég variábilisak a készítő igényei szerint. Mindenképp szükséges egy jó minőségű alkohol alapnak. Ez lehet pálinka (alma és törköly a leggyakoribb, de szilvával is olvastam már receptet), tiszta szesz, vodka. Az alkoholos alap lehetőleg semleges ízű legyen. A legtöbb recept elég magas alkoholfokú alapot használ, én enyhén alacsonyabb fokú almapálinkát vettem alapul. A fűszerekre nem térnék ki külön, ezek olvashatóak lesznek a receptekben.

A jelenleg kipróbálás alatt álló recepteket egy interneten elérhető könyvben találtam. Ennek címe: Könyv a dióról, melynek szerzője Orosz Péter. Én kismértékben módosítottam saját ízlésemnek és tapasztalataimnak megfelelően a recepteken, de ide az eredetieket írom le.

zolddio likor 04

NOCINO DIÓLIKŐR (1. recept)

Hozzávalók:

  • 30 db zöld dió
  • 10 db szegfűszeg
  • 1 citrom
  • 1/2 l tiszta szesz
  • 1/2 kg cukor
  • 1/2 l víz

Ebből készült egy narancsos változat is.

FRANCIA DIÓBOR

Hozzávalók:

  • 40 db, Szent János napja előtti zöld dió, amikor a dió vastag tűvel még átszúrható
  • 5 liter vörösbor
  • 1 liter gyümölcspálinka
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 rúd vanília
  • 1 kg cukor
  • és még tehetünk bele 12 db egészséges diólevélkét is

Ezeken a recepteken kívül csináltam továbbá egy egyszerűbb változatot, melyben csak pálinka, zölddió és méz van.

Hozzávalók:

  • 2 liter almapálinka
  • 20 dkg méz
  • 50 szem zölddió

Készült egy változat érett dióbéllel, amely nagy sikert aratott a család körében. Ebbe került:

  • 50 db dió bele, megdarálva
  • 1 db fahéj, feldarabolva
  • 1/2 db szerecsendió, apróra vágva
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 l almapálinka
  • cukorszirup 1 l vízből és 70 dkg cukorból

A zölddió leszedésének időpontjára pedig ismét csak az említett könyvben volt információ. Akkor kell leszedni, amikor még könnyen át lehet szúrni egy nagyobb tűvel. Ezt minden hétvégén ellenőriztem, és amikor kicsit nehezebben ment át rajta a tű, akkor próbaképpen kettévágtam egyet. Kicsit ropogott a kés alatt, ám még könnyen vágható volt és a mérete is megfelelt, így kezdődhetett a szüret.

Röviden ennyi a története a mi diólikőrünknek.

Az érdeklődőknek lehetőségük van betekinteni egy kis dióföld építésébe, valamint a kertészettel kapcsolatos további témákba is a dogshillwalnutplantation Instagram-oldalán.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR