A teafürdőtől a hűtőig: trükkök a jobb csírázáshoz

A teafürdőtől a hűtőig: trükkök a jobb csírázáshoz

Segítség a kezdetekhez.

Léteznek olyan fortélyok, amelyekkel elősegíthetjük az egészségesebb és jobb csírázást, a kezdeti lendületesebb fejlődést. Így a növények gyorsabban tudnak áthatolni a mag kemény héján és kevésbé fenyegetik őket a gombabetegségek.

Forró fürdő

Számos zöldségfaj (pl. az uborka, a sárgarépa, a zöldborsó, a bab, a zeller és a káposzta) esetében igaz, hogy kisebb mértékben támadja meg őket gombabetegség a csírázás során, ha előtte forró vízzel kezeljük a magokat: ehhez a magokat 30 percre 50 °C-os forró (de nem forrásban lévő!) vízbe kell tenni. Az eredmény nem csak a gyorsabb csírázás, de az egészségesebb palánta is.

Dörzsölés homokkal

Egyes magvakat vékony viaszréteg borít, ilyenek például az árvácska vagy az ibolya magvai. Ezt a réteget könnyen eltávolíthatjuk, ha a magvakat homokkal dörzsölgetjük az ujjaink vagy a kezeink között. Az eljárás elősegíti a csírázást.

jobb csirazas teafurdo huto 02

Teafürdő a gombabetegségek ellen

A csíranövények gombás megbetegedésének kockázatát már a magvetésnél csökkenthetjük: hagyjuk a magokat 12-24 órán keresztül langyos kamilla- vagy macskagyökér teában ázni. Ez elősegíti a csírázást, különösen a nagyobb magok esetében.

Hidegben csírázók a hűtőben

Számos évelő többhetes hidegfázist igényel a csírázás előtt – ilyen például a ciklámen, a harangláb. Ezt a természetes gátlást fel tudjuk úgy oldani, hogy a tálcákba vetett magokat ősszel 14 napig szobahőmérsékleten nedvesen tartjuk, majd 4-8 hétre a hűtőszekrénybe tesszük (0 és 5 °C között ideális). Tavasszal elvethetjük a magokat a földbe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?