A túlnőtt cukkini megzabolázása: mikor és hogyan csináljuk?

A túlnőtt cukkini megzabolázása: mikor és hogyan csináljuk?

Öröm, ha a cukkini szépen fejlődik, de az sem szerencsés, ha túlburjánzik.

A cukkini könnyen termeszthető a kertben, nagy levelei azonban hamar beterítik a talajt, ráadásul akadályozzák az érőfélben lévő termést abban, hogy elegendő napfényhez jusson. Bár nem elengedhetetlen, a cukkini okosan elvégzett alakítása segíthet enyhíteni a túlzsúfoltságon, illetve megoldani a leárnyékoltságból adódó problémákat. A visszanyírás kedvezhet a nagyobb terméshozamnak is.

Aki arra kíváncsi, hogyan és mikor érdemes a cukkini leveleiből levágni, ne hagyja abba az olvasást. Az alábbiakból minden fontos tudnivaló kiderül a kérdéssel kapcsolatban.

cukkini visszavagasa 02

Hogyan segíti a visszavágás a cukkini fejlődését?

A cukkini a megfelelő gondozás mellett gyors, erőteljes növekedésnek indul. Bár gyakorlatilag minden talajon megél, ahhoz, hogy valamirevaló termést produkáljon, jó vízelvezető képességű talajt, valamint sok napsütést igényel. A cukkini levelei gyakran olyan hatalmasra nőnek, hogy leárnyékolják a növény többi részét, de még a környező növényeket is. Ezért esetenként szükség lehet arra, hogy a levelek egy részének az eltávolításával engedjünk be több napfényt a növény belsejébe. A cukkini megmetszése lehetővé teszi továbbá, hogy a növény több energiát tudjon fordítani a termések érlelésére, ahelyett, hogy csupán a lombja fejlődne egyre terjedelmesebbre és sűrűbbre.

Az sem mellékes, hogy a cukkini leveleinek ritkításával szellősebbé tesszük a növényt, ez pedig segít megelőzni többek között a lisztharmat kialakulását, amely betegségre a cukkini igencsak hajlamos.

cukkini visszavagasa 03

Mikor célszerű a cukkini leveleiből levágnunk?

Miután a virágzás elmúltával a terméskötődés is megtörtént és megjelennek az első terméskezdemények (indánként úgy 4-6 darab az általános), nekiállhatunk a munkának. Először a hajtásvégeket csípjük vissza, majd a teljes vegetációs időszak alatt szükség szerint metsszük vissza a terjeszkedő növényt. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy ne ejtsünk metszést a fejlődő termésekhez túl közel.

Hogyan vágjuk vissza a cukkinit?

Amikor a cukkini leveleit ritkítjuk, természetesen nem az a cél, hogy az összes levéltől megszabaduljunk; hagyjunk a szárakon levelet bőven. Vizsgáljuk meg, mely levelek eltávolítása segít abban, hogy azt követően több napfény érje a növényt. A nagyobb méretűekből távolítsunk el, a levélnyéllel együtt, és a lehető legkisebb csonkot hagyjuk. Ilyenkor tanácsos az elszáradt, megbarnult levelektől is szabadítanunk a növényt. Arra figyeljünk oda, hogy a növény szárába semmiképp ne vágjuk bele, ezzel ugyanis növeljük a lehetséges betegségek kockázatát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?