A veteményes talajában teleltek át a legyek

A veteményes talajában teleltek át a legyek

Az áprilisra kifejlődő legyek nyüvei a növények belső részeit pusztítják, egészen addig, ameddig a kertész ezt hagyja.

Légy kártevők

A hagymalégy a hagymaféléket, a sárgarépalégy a sárgarépát, zellert a káposztalégy valamennyi káposztaféle fiatal palántáit fertőzi. A fertőzött növények szártövi részénél a szárban vagy a répatestben élnek a néhány mm-es méretű lábatlan lárvák.

Hagymalégy: befúrta magát

Rágásuk következtében a növény lankad, hervad, elpusztul. Mindegyik faj áprilisban jelenik meg, évente több nemzedéke fejlődik, tehát a fertőzésük az egész termesztési időszakra kiterjed. Az első nemzedékük kártétele a jelentős, ezt kell gyéríteni, megsemmisíteni. A kártevők a talajban telelnek az előző évi fertőzött növények közelében.

Védekezés

3-4 éves vetésforgó alkalmazása ajánlott, mivel a kártevők a talajban telelnek. Kisebb felületen távol tarthatók a berepülő légykártevők az állomány állandó fátyolfóliás takarásával. Káposzta palánták gyökérnyaki fertőzése "palántagallér" kihelyezésével megelőzhető.

Palántagallér

Sárga színű ragacsos színcsapdával jelenlétük ellenőrizhető és egyedszámukat is csökkentjük. Talajban áttelelő alakjait gyéríti a parazita gombát tartalmazó Bora nevű készítmény vetés előtti alkalmazásával. Force 1,5 G talajfertőtlenítő szer sorkezeléssel ültetés, vetés előtti kijuttatással védelmet nyújt a növényeknek. A korábbi gyakorlatban elterjedt piretroid és foszforsav készítmények - melyeket előzetes talajfertőtlenítésre vagy a növények tövéhez beöntözésre használtak - vásárlását növényvédelmi szakvégzettséghez, engedélyhez kötötték.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR