Peronoszpóra a konyhakertben

Peronoszpóra a konyhakertben

A házikert öntözött részein érzi leginkább jól magát a gombaféle peronoszpóra, amely a legszebb palántáinkat teheti tönkre. Van néhány olyan módszer, amellyel elkerülhetjük a fertőzését, még akkor is, ha növényvédőszert nem is használunk. De egyáltalán, mi az a peronszpóra?

Peronoszpóra

A peronoszpórák a gombafélékhez tartozó növényparazita mikroszervezetek, melyek kifejezetten a nedves növényeken, magas páratartalmú körülményeknél fertőznek és szaporodnak.

Ilyen egy beteg paradicsom

Paradicsomon, burgonyán, salátán, hagymán, káposztaféléken és zöldborsón is jelentős károkat okozhat a peronoszpóra: fertőzött növény levelein sárga nagy kiterjedésű foltok, melyek hátoldalán világos bársonyos bevonat, a gomba szaporító képletei fejlődnek. A foltok ezután barnán elhalnak.

Beteg levelek

Védekezés

Árusítanak peronoszpóra rezisztens (peronoszpórának ellenálló) uborka magokat, vásárláskor érdemes tájékozódni erről. A rezisztens fajtát nem fertőzi a kórokozó. A gomba spórák csírázásához vízre van szükség a növény felületén, ezért az ilyen helyzeteket kerülni kell. Laza térállással ültessünk, hogy a szél átjárja a növényzetet.

A növényzet laza szövete növeli a gombával szembeni fogékonyságát: a növények túlöntözése és egyoldalú táplálása vagy a tápanyagok túladagolása mind segítik fertőzésüket. Kórokozó a levelek hátoldalán fejlődött telepeikről fertőzik az állományt, ezért a megvédendő növény mindkét oldalát be kell fedni a permetlével. Engedélyezettek és hatásosak ellenük a réztartalmú, a mankoceb hatóanyagú (pl. Dithane) szerek, a Polyram és a Polyversum, az Aliette, a Proplant, Curzate, Galben, Forum és az Amistar gombaölő szerek.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR