Élettani betegségek a házikertben, avagy mit tegyünk napégés ellen?

Élettani betegségek a házikertben, avagy mit tegyünk napégés ellen?

Nemcsak kórokozók és kártevők, hanem a környezet hatásai is megbetegíthetik a konyhakert növényeit. Nézzük, milyen élettani betegségekkel kell szembenéznünk és hogyan védekezhetünk ellenük.

A forró, hosszan tartó tűző napsugárzás számos növénynél napégést okozhat. Hatására a levelek szabálytalan foltokkal hirtelen elszáradnak. Csak a növény felső állású, a napnak közvetlenül kitett leveleinél szokott megjelenni. Régóta ismert a paradicsom, paprika termésén is a napégés jelensége: a termésen szabálytalan, kissé besüppedő fehéres-sárgás színű, kemény foltok jelzik a kártételt.

Napégés

Védekezés

Bevált módszer a növények időszakos, szórt fényt biztosító árnyékolás a legveszélyesebb időszakban, 11-16 óra között raschel hálóval. Egészséges, normál növekedésű levélzetnél a levelek általában kellően árnyékolják, védik a bogyókat.

Ismert jelenség a paradicsom fiziológiás levélsodródása. A lombozat hirtelen megnövekedésekor, a tömeges virágzás idején szokott fellépni. A jelenség kialakulását a rendszertelen öntözés is segíti. Az elváltozás általában csak időszakos.

Sodródik

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR