Ádáz harc a csigák ellen: néhány eredményes módszer

Ádáz harc a csigák ellen: néhány eredményes módszer

A spanyol csupaszcsiga sok bosszúságot okoz.

Nem túlzás azt állítani, hogy a csigák a hobbikertészek fő ellenségei, főként csapadékos időjárás esetén. Képesek telhetetlen módon, minden féltve nevelt növénykét lerágni, és elkeserítő nagy számban megjelenni a kertben. Alig, hogy kihajtanak az első salátáink, ott teremnek. Fontos, hogy átfogó stratégiánk legyen, amivel lehetőleg távol tartjuk a kertünkből ezeket a kellemetlen puhatestűeket. Persze az okos tanácsoknak, tippeknek se szeri, se száma, hogy miként kellene védekezni ellenük.

A legtöbb gondot az ún. spanyol csupaszcsiga okozza (Arion lusitanicus). Hazánkban az első példányait 1985-ben gyűjtötték, de a 1990-es évekre az Ibériai félszigetről származó csiga már Skandináviát is elérte. Kevésbé válogatós, mint az őshonos csigáink, jobban bírja a napot és a szárazságot is, és egészen a fagyokig rágja a növényeket. Ellensége kevés van, a sün és a béka sem kedveli, mert nyálkás és kellemetlenül keserű. Nagyon mozgékony, akár 15 métert is megtesz egy nap alatt!

csiga adaz harc 01

Védekezés csigaölő szerrel

A csigaölő szerek igen hatékonyak. Minél korábban kezdjük alkalmazni őket, annál hatásosabbak. Ha már az első generációt sikerül vele március-áprilisban megtizedelni, akkor általában a legbosszantóbb károktól megmenekültünk. Amíg nincs sok zöld a kertben, addig szívesebben is fogyasztják el a csalinak kitett méreganyagot.

A legtöbb forgalomban lévő csigaölőszer hatóanyaga a metaldehid, ami tönkreteszi az állat szöveteit, és növeli a nyálkatermelődést. A szer maga is hűvös időjárás mellett fejti ki legjobban a hatását, viszont az esőnek nem igen áll ellen. Léteznek egyéb szerek is, de hátrányuk, hogy nem mindenki szeretne vegyszert a kertjében, és újhagymában, retekben, salátafélékben sem alkalmazhatóak.

Összegyűjtés kézzel

Hosszú, unalmas, viszont igen hatásos módszer, ha következetesen összeszedegetjük a csigákat. Aki undorodik tőle, és nem akar kézzel hozzáérni, annak csigafogó használata javasolt. Ajánlatos rendszeres időközönként táblákat, zsákanyagot, vásznat helyezni az ágyásba, itt ugyanis nappal összegyűlnek a csigák, mivel menedékként használják azt. Ha ezeket kivesszük, akkor a csigák zömétől megszabadulunk.  Büdöske vagy mustár ültetésével is azt tudjuk elérni, hogy a puhatestűek egy helyen koncentrálódnak.

Sajnos bármennyire is állatbarátok vagyunk, a legjobb, ha az összeszedett csigákat meg is öljük, ugyanis lassan de biztosan kiszorítják az őshonos csigáinkat.

Kerítések és egyéb mechanikai akadályok

A veteményes védelmére ma már többféle anyagból készült csigakerítés közül választhatunk. Lehet műanyag, beton, vagy acél: a lényeg, hogy a kialakítása miatt a csigák nem tudnak átmászni a tetején. Ügyeljünk arra, hogy a sarkoknál se legyenek hézagok, a kerítés ne süllyedjen meg, és a növények ne nyúljanak túl rajta, hidat képezve, hiszen akkor rajtuk keresztül könnyen átmásznak a csigák.

Léteznek olyan megoldások is, amelyek gyenge áramot vezetnek egy kis kerítésbe. Az állandó nedvesség miatt ezeket könnyen érheti rövidzárlat, és meglehetősen magas a fenntartási költségük is.

Az olyan házi módszerek, mint tojáshéj, mész, kőpor, fűrészpor, só, szintén akadályt képezhetnek, azonban a hatásuk igen rövidtávú, az első esőig tart és addig, amíg friss az anyag. A mész ráadásul sűrűn használva a talaj pH-ját is megváltoztatja. Kapható olyan gél, ami fizikailag fejti ki a hatását, nem tartalmaz toxinokat.

A híres sörcsapda

A sörcsapdát nagyon sokan ajánlják - tévesen. Először is, olyan erős csalogatóhatása van, hogy még a szomszédból is átvándorolnak a csigák. Másrészt a csapdának szüksége van egy tetőre, különben az esővíz erősen felhígítja a sört. Szárazság esetén viszont a sört gyakran kell újratölteni, mert gyorsan párolog. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy csak néhány meztelen csigát képes elejteni úgy, hogy valóban el is pusztuljanak. A legtöbb csak felfrissül a sörtől, majd a vetemény felé veszi az irányt.

Egyszerűbb módszer a csigák összegyűjtésére, ha egy rész száraz macskaeledelt és négy rész búzakorpát összekeverünk, majd vízben áztatunk, és ki halmokat teszünk ki belőle. Segít egy helyre terelni a csigákat.

A terület karbantartása megelőzésképpen

Speciális kertápolási tervvel ellenőrzés alatt tarthatjuk a csigákat. Ne ősszel ássuk fel a talajt, mert az üregek tökéletes helyet biztosítanak a csigák petéinek. Hagyjuk a földet parlagon és télen a rögös földet kultivátorral dolgozzuk át. Ha a csigapete kiszárad, megfagy vagy a madarak táplálékává válik, akkor nyert ügyünk van. Az agyagos talajt homokkal vagy komposzttal javíthatjuk, hogy a csigák ne találjanak ideális életkörülményeket.

Segítsük a csigák ellenségeit

Ösztönözzük, segítsük a hasznos állatokat a kertben, így a sünöket, békákat, vakondokat, hogy azok menedéket, életteret találjanak nálunk! Inkább a többi csigát pusztítják, pl. a kis szürkéket, de kivételes esetben a meztelencsigákat is felfalják.

Aki rendelkezik megfelelő kerttel, és konyhakertet védő kerítéssel, vásároljon indiai futókacsát! Ezek a helyes kis szárnyasok lelkesen pusztítják a spanyol meztelencsigákat is.

Természetes riasztószerek

A mohakészítményeket és a magas koncentrációjú kávéoldatokat jó hatásfokúnak tartják a csigák elleni védekezésben. A májmoha és kávé kivonatokkal végzett kísérletek hatásosnak bizonyultak, ám a hatás az esővel gyakran megszűnik, és nagyban függ attól is, hogy milyen növények állnak még a csigák rendelkezésére.

A csiga valójában csak akkor válogatós, ha lehetősége van válogatni. Vannak olyan növények, főként cserjék, fák, amik nem érdeklik őket. Az alábbi növények állítólag távol tartják a puhatestűeket: fekete ribiszke, paradicsom, begónia, harasztok.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR