Almatárolás, avagy mennyi ideig tartható el az alma?

Almatárolás, avagy mennyi ideig tartható el az alma?

Mi a legjobb módja a leszüretelt almák frissen tartásának?

Akinek van egy vagy több almafája a kertben, az tudja, hogy leszüretelt termés gyakran jóval több, mint amennyit egy ültünkben el tudnánk fogyasztani. Természetesen jut belőle a rokonoknak, ismerősöknek is, de még így is tetemes a megmaradt mennyiség. Ilyenkor merül fel a kérdés: vajon mennyi ideig áll el az alma? Az alábbiakból kiderül, mi a helyes tárolási mód, hogy az alma a lehető leghosszabb ideig eltartható legyen!

almatarolas 02

Mennyi ideig áll el az alma?

Az, hogy az alma milyen hosszan tárolható, számos tényezőtől függ. Először is függ attól, hogy mikor szedtük le az almákat. Ha túléretten szüreteltük le azokat, ez rendszerint lecsökkenti az eltarthatósági idejüket, hamarabb tönkremennek.

Hogy el tudjuk dönteni, mikor lehet az almát leszedni, nézzük meg, milyen a héjának az alapszíne. Itt most nem a már piros fedőszínre gondolunk. Piros fajtájú alma esetén az almának a fa belseje felé néző részét érdemes megvizsgálnunk. A piros héjú almák akkor szüretelhetők le, amikor az alapszínük levélzöldről sárgászöldre vagy krémszínűre változik. A sárga héjú fajták pedig akkor, amikor aranyszínűvé válnak. A sárgászöld alapszín rendszerint azt jelzi, hogy az alma már alkalmas a betárolásra.

Ne feledjük, hogy egyes almafajták jobban elállnak, mint a többi. Általános szabály, hogy a késői érésű fajták tárolhatók a legjobban.

Az azonnali fogyasztásra szánt almát általában éretten szedjük le, míg a betárolásra szánt almát akkor, amikor már elérte a kifejlett méretét, de még kemény a húsa, alapszíne pedig érettségre utal. Azaz a betárolandó almát hamarabb kell leszüretelnünk, mint azokat, amelyeket rövid időn belül el szeretnénk fogyasztani. Megfelelő tárolás esetén az alma legfeljebb 6 hónapig áll el. De mi is az alma tárolásának a helyes módja?

almatarolas 03

Hogyan tároljuk a frissen szedett almát?

Ahogy már említettük, ha hosszabb ideig szeretnénk az almát eltartani, akkor szedjük le, amikor héjának a színe már érettségről tanúskodik, de a gyümölcs húsa még kemény. Válogassuk ki azokat a gyümölcsöket, amelyek ütődöttek, kukacosak vagy betegséggel fertőzöttek. A felrepedt, sérült darabokat szintén különítsük el, ezek ugyanis még a rövid ideig való tárolásra sem alkalmasak. Ezeket inkább almás pite vagy almaszósz készítéséhez használjuk fel.

Az alma tárolásának mondhatni legfontosabb eleme egy viszonylag magas páratartalmú, hűvös tárolóhelyiség. Ha hűtőszekrényt használunk a tárolásra, akkor a hőmérsékletnek 0 °C körülinek kell lennie. A relatív páratartalomnak körülbelül 90-95%-osnak kell lennie ahhoz, hogy a gyümölcsök ne ráncosodnak meg. Kisebb mennyiségű almát átlyuggatott nejlonzacskóba téve a hűtőben is tárolhatunk. Nagyobb mennyiségű termést magas páratartalmú pincében vagy alagsorban célszerű tárolnunk. A tárolandó almákat – a nedvesség megőrzését elősegítendő – nejlozacskóval vagy folpackkal bélelt dobozokba tegyük.

A betárolt almákat rendszeresen ellenőrizzük, mivel akár egyetlen romlott alma megfertőzheti az összes többit is. Továbbá az almát tároljuk a többi terménytől elkülönítve, mivel az alma etiléngázt bocsát ki, ami felgyorsíthatja azok érését.

Mentés

Mentés

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR