Egyszerű módszer a tartósításra.
A gyümölcsök zamatát, értékeit tartósítással hosszú ideig megőrizhetjük. Kárpáti Olimpia aszalással teszi ezt, nem is akárhogyan: szabad levegőn szárítja a gyümölcsöt, majd csinos csigákba tekerve üvegekbe zárja. Az alábbiakban Olimpiától tudjuk meg, hogy pontosan hogyan.
"Az aszalt alma csak egy a sok idénygyümölcs közül, amit ily módon lehet elkészíteni. Szinte minden gyümölccsel lehet: kajszi, ribizli, alma, körte, áfonya, de lehet akár vegyesen is.
Az ötletet egy csatornán láttam, gondoltam, én is kipróbálom. Nem utolsó szempont, hogy szinte minden háztartásban megtalálható legyen minden kellék, alapanyag, bárhol elkészíthető legyen és akár egy kilogramm gyümölcsből is készíthető.
Amire szükség van
- Nagy tepsi,
- sütőpapír,
- turmixgép,
- gyümölcs,
- ha esetleg nem elég lédús a gyümölcs, pici víz.
Így készül
Apróra vágom, majd az almát és a körtét héjastól turmixolom le, nem teszek bele cukrot, mert így biztos, hogy az eredeti ízt kapom vissza.
A turmixolt gyümölcs állaga pürészerű lesz, melyet sütőpapírra öntve könnyen tepsi méretűre simítunk, úgy, hogy a gyümölcspüré kb. 2-3 mm vastag legyen. Mi így szeretjük, mert ha vékonyabb, törik és nem lehet feltekerni.
Nem kell napra tenni közvetlenül! Ablakban, teraszon tökéletes helyen lesz. Én tüllel fedem le, hogy ne szálljon rá semmi. Kb. 2-3 nap a száradási ideje, amikor szépen elválik a sarka a sütőpapírtól, tökéletes.
Ekkor leszedjük, derelyevágóval vagy ollóval csíkokra vágjuk, feltekerjük és már mehet is pici üvegekbe!
Spájzban, hűvös helyen hónapokig is elállna, ha nem lenne olyan kapós! Nekem a vákuumozás segített a hosszabb tartósításban, így valóban igazi téli csemege és igazi vitaminbomba."