Apró kertész-trükk: vetés sorjelző növénnyel

Apró kertész-trükk: vetés sorjelző növénnyel

Így előzd meg a gyomokat!

Létezik egy apró trükk, amit sok kertész ismer: a sorjelző növényekkel történő vetés. Ennek a módszernek a lényeg az, hogy más növények magjaival vetjük együtt a főnövényünket. A sorjelző növények pedig hamar kikelnek, ezért jelezni fogják nekünk, hogy hova is vetettünk.

sorjelzo novenyek 02

Sorjelző növények

A sorjelző növények alapvető tulajdonsága, hogy magjaik gyorsan kikelnek, így például remekül használható erre a célra a pasztinák, a salátafélék és a retek magja. Ezeket kell kis mennyiségben a főnövény magjaihoz kevernünk. Éppen annyit keverjünk csak a főnövény magjaihoz, hogy keléskor jelezze nekünk a sor vonalát, hiszen miután a főnövény kikel, a sorjelzőket kigyomláljuk.

sorjelzo novenyek 03

Ezért érdemes alkalmaznunk

Akkor érdemes ezt a módszert alkalmaznunk, ha új területet vonunk művelésbe, vagy ha a terület az előző években gazos volt, azaz jó eséllyel most is sok gyom fog szárba szökkenni. Amint kikelnek sorjelzőink, már kapálhatunk is, hiszen pontosan látni fogjuk, hogy húzódik a vetett sor.

sorjelzo novenyek 04
OakleyOriginals

Így időben felléphetünk a nem kívánt gyomok ellen, nem kell megvárnunk, hogy a lassabban kelő növényünk is kibújjon. Nem fenyeget minket a veszély, hogy a lassabban kelőket (pl. paradicsom, paprika) teljesen elnyomják a gazok, mire megjelenik a színen.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR