A pak choi egy évben többször is szüretelhető!

A pak choi egy évben többször is szüretelhető!

Akár háromszor is ültethető egy évben.

Bátran próbálkozzunk zöldség-különlegességekkel, ha marad egy kis helyünk a veteményben! A távolkeleti káposztafélék közé tartozó pak choi (bordáskel) hazánkban akár háromszor is ültethető egy évben.

A mag kelésétől számított 30-35. napon már szedhető; leginkább ázsiai ételekbe illik, olajon szokták megfonnyasztani és tésztához tálalják.

pak choi 04

Tavaszi vetését április elején érdemes megkezdeni szabadföldön – bár erősebb fagy (-4°C) után lelassul, illetve tönkremegy, ezért várjuk meg a fagymentes időszakot! Jól eldolgozott, apró szemcsés földbe 15 cm-ként 25 cm sortávolságra kell ültetni. Aki nem bírja kivárni, palántaneveléssel is próbálkozhat, és áprilisban már a kis növényeket ültetheti ki.

pak choi 01

A saláta, a sárgarépa és a spenót szomszédságában szépen fejlődik, de ne tegyük földieper és hagyma közelébe, rossz szomszédok. Az elvetett mag pár nap alatt kikel, víz- és fényigényes, ezért a rendszeres, bőséges öntözésről ne feledkezzünk meg!

pak choi 02

Haragoszöld, kanál alakú levelei fejlődnek, kemény tapintású levélnyele is jellegzetes. A nyél vastagsága és alakja fajtajelleg, egyes fajtáknál lehet zöld is. Magas a C-vitamin-, béta karotin-, folsav- és kalcium, valamint számos fontos ásványi anyag-tartalma miatt is ajánlatos kísérleteznünk ezzel a „fura zöldséggel”!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR