Ez a szobanövény feldobja a macskákat

Ez a szobanövény feldobja a macskákat

A zöldike nevű növény ugyanis hallucinogén hatású és rendkívüli vonzó hatást fejt ki a házimacskára. De mit kezdjen a tulaj ezzel a helyzettel?

Miért eszik a macskák a zöldike leveleit és ártalmas lehet-e ez az egészségükre?

Nagyon sokan tartunk otthon szobanövényeket, és mindannyian tudjuk, hogy egyszerre macskát és növényt is tartani esetenként nem a legjobb párosítás. Egyes növények mérgezőek a macskákra nézve, mások egyszerűen túlságosan vonzóak, csábítóak a kíváncsi szőrgombolyagok számára. Különösen igaz ez a zöldike esetén. Vajon miért vonzza a macskákat annyira ez a növény és ártalmas lehet-e macskákra? Az alábbiakból kiderül!

Heverészés

A zöldike és a macskák

A zöldike, más néven csokrosinda (Chlorophytum comosum) igen népszerű cserepes növény, amelyet sokan akasztós kosarakban, ámpolnákban tartanak. Számba véve a zöldike tulajdonságait és a macskák természetét, kétségtelen, hogy a macskák kísértetiesen vonzódnak ehhez a kedves kis szobanövényhez. De miért van ez így? Talán a zöldike illata vonzza a macskákat? Mi a csudáért rágcsálják a macskák a zöldike leveleit?

Bár a növénynek valóban van egy enyhe, az emberi orr számára alig érezhető illata, nem ez az, ami vonzza az állatokat. Valószínűbb, hogy az a helyzet, hogy a macskák természetüktől fogva kedvelnek mindent, ami csüng, lelóg, így egyszerűen megbabonázza őket a növényről hosszú, ívelt szárakon alácsüngő sarjnövények látványa. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen unaloműzésből kapnak rá a növény rágcsálására. Mindkét magyarázat megállja a helyét, és bizonyos mértékig igaz is, de mégsem ez a rejtélyes vonzalom egyedüli oka!

De nem ám! A macskák elsősorban azért kedvelik a zöldikét, mert az enyhén hallucinogén hatású. Ez tehát a fő ok. A zöldike a macskamentához hasonlóan bizonyos kémiai anyagokat állít elő; ez váltja ki a macskák izgatott, megszállott viselkedését.

A zöldike mérgező hatása

Meglehet, sokan hallottak már a zöldike úgynevezett hallucinogén tulajdonságairól, de még többen vannak, akik számára ez újdonság. Egyes kutatások azt derítették ki, hogy a növény bár enyhe hallucinogén hatással bír a macskafélékre nézve, ez mégis ártalmatlan. Van olyan állatvédő szervezet, amely a macskákat és más, a lakásban tartott hobbiállatokat tekintve a nem toxikus növények között tartja számon a zöldikét. Mindezeket összevetve azon a véleményen vagyunk, hogy nem árt az elővigyázatosság: a zöldike levele a macska számára potenciális kockázatot jelenthet.

A zöldike az ópium hatásához hasonló kémiai vegyületeket tartalmaz. Még ha ezek nem is tekinthetők toxikusnak, gyomorrontást, hányást, hasmenést okozhatnak. Ezért mindenképpen javasolt a macskákat távol tartani a zöldikétől a mérgező hatás megelőzése érdekében, függetlenül annak enyhe fokától. Mint ahogy nincs két egyforma ember, a macskák is mind különböznek, így ami az egyik macskára enyhe hatással van, a másikra egészen másképp hathat.

A macskák távoltartása a zöldikétől

Ha macskánk nem tudja megállni, hogy időnként bele ne kóstoljon a szobanövényekbe, íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan tartsuk távol a zöldikétől:

  • Mivel gyakran ámpolnanövényként tartjuk, egyszerűen akasszuk a zöldikét (és bármely más, potenciálisan veszélyes növényt) olyan helyre és magasra, ahol a macska nem érheti el. Ez azt jelenti, hogy távol mindentől, ahová a macskák hajlamosak felugrani vagy felmászni, mint például az ablakpárkányok vagy bútorok.
  • Ha nincs hová felakasztani a növényt, vagy nem tudjuk hozzá nem férhető helyre állítani a cserepét, fújjuk le a leveleit keserű ízű macskariasztó permettel. Bár nem mindenható megoldás, segíthet abban, hogy a macskák inkább elkerüljék a rossz ízű növényt.
  • Ha a zöldikénk dús levelű és igen sok kis sarjnövényt hozott, amelyek körben lecsüngenek és így elérhető közelségbe kerülnek a macska számára, szükséges lehet a növényről ezeket levagdosnunk és adott esetben a növény szaporításához felhasználnunk.
  • Végül, ha a macskánk láthatóan szükségét érzi, hogy rendszeresen egy kis zöldet majszoljon, ültessünk neki saját, kizárólagos használatra biztonságos macskafüvet.

Hami

Ha felmerül annak a valószínűsége, hogy macskánk zöldikelevelet fogyasztott, kísérjük figyelemmel a viselkedését (mivel csak a gazdi tudja, mi számít a kedvence esetén normálisnak és mi nem), és keressük fel a macskával az állatorvost, ha szokatlan, nem múló tüneteket észlelünk, vagy azok különösen súlyosnak tűnnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR