Az első virágágyásodat tervezed? Íme útmutatónk kezdő kertészeknek!

Az első virágágyásodat tervezed? Íme útmutatónk kezdő kertészeknek!

A virágágyások tervezése nagyon izgalmas és kreatív folyamat, és számos lehetőséget kínál arra, hogy szép és harmonikus kertet hozzunk létre. Az alábbiakban adunk néhány általános érvényű tippet a színek, formák kiválasztása, valamint a növények elrendezése tekintetében.

Színek

 • Ha van kedvenc színünk (például a rózsaszín), válasszunk rózsaszín virágú növényeket és központi, meghatározó színként alapozzunk rá. A központi szín egységességet és koherenciát kölcsönös az ágyásnak.
 • Ha kedveljük az élénk színeket, válasszunk olyan virágokat, amelyek több, hasonló színárnyalatban kaphatók.
 • Vegyük figyelembe a virágok méretét és formáját, és igyekezzünk harmonikus színharmóniát teremteni.
 • Az analóg színek, azaz az egymáshoz közel eső színek (például a zöld, a sárga és a narancssárga) kellemes és nyugtató hatást keltenek.
 • A komplementer színek, azaz az egymással szemben álló színek (például a piros és a zöld) élénk és kontrasztos hatást keltenek.

elso viragagyasodat tervezed 02

elso viragagyasodat tervezed 03

elso viragagyasodat tervezed 04

Formák

 • A virágok formája szintén fontos tényező. Ügyeljünk arra, hogy a virágok különböző formái jól kiegészítsék egymást, és a virágágyás egésze harmonikus legyen. Az eltérő formájú növények érdekes textúrát és dimenziót kölcsönöznek az ágyásnak. Például választhatunk olyan növényeket, amelyeknek szögletes, kerek vagy éppen hosszúkás a formájuk.
 • Figyelünk a magasságokra, és válasszunk különböző magasra növő növényeket, hogy dinamizmust adjunk a virágágyásnak. Például, ha van egy magasabb növényünk, mint például a szegfű, akkor ültessünk mellé egy alacsonyabb növényt, például egy virágzó talajtakarót. A magasabb növényeket ültessük a virágágyás hátsó részébe, míg az alacsonyabbakat elölre.
 • Alkalmazzunk különböző textúrájú növényeket, például a dús lombozatú növényeket finom, szálkás levelűekkel egészítsük ki.
 • Ne féljünk a szokatlan kombinációktól sem, próbáljunk ki merész szín- és formakombinációkat. Például, egy lila-narancs színkombináció érdekes lehet, vagy ha egy kerek növény mellé egy szögletes formájút ültetünk.

elso viragagyasodat tervezed 05

elso viragagyasodat tervezed 06

elso viragagyasodat tervezed 08

Virágzási idő

 • Ügyeljünk arra, hogy a növények virágzása különböző időpontra essen. Ezzel biztosítani tudjuk, hogy az egész szezonban virágzó virágágyunk legyen. Válasszunk tehát olyan növényeket, amelyek virágzása egymást követi időben.

elso viragagyasodat tervezed 09

elso viragagyasodat tervezed 11

Elrendezés

 • A virágágyás elrendezése lehet egyszerű vagy szimmetrikus, vagy akár kreatív és különleges is. Az egyenes vagy ívelt formák is jól működhetnek, azonban törekedjünk arra, hogy a virágágyás illeszkedjen a kert általános stílusához és hangulatához.
 • Játsszunk a magasságokkal és az árnyékokkal! Ültessünk magasabb és alacsonyabb növényeket is, hogy dinamikusabb legyen az összhatás. Tartsuk szem előtt, hogy melyek az árnyékos és melyek a napos területek, és igyekezzünk olyan növényeket választani, amelyek fényigénye megfelel az adott hely adottságainak.

elso viragagyasodat tervezed 10

elso viragagyasodat tervezed 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR