Hasznos büdöske: csapdába csalja a csigákat, elűzi a fonálférgeket

Hasznos büdöske: csapdába csalja a csigákat, elűzi a fonálférgeket

Fogjunk magot.

Bársonyvirágnak vagy büdöskének is nevezik az ágyások, virágládák közkedvelt, (általában) narancsos-sárgás színfoltját. Szirmait salátákhoz, köretekhez, teákhoz ajánlják, de nem ez az egyetlen módja annak, hogy a díszítésen kívül hasznát is vegyük.

hasznos budoske 02

Semmi gond, ha nem neveltünk palántát januárban az ablakban: április-májusban már a szabadföldön közvetlenül is elvethetjük a büdöske magvait. Május közepétől a kertészeti árudákban is megjelennek a cserepekben és egészen kedvező áron juthatunk hozzájuk.

hasznos budoske 03

Ültessük a kertben olyan helyre, ahol teljes napsütésben fürdőzhet, egyébként viszonylag igénytelen növény. Amint elnyílnak a virágai, vágjuk le őket, így újra virágzásra serkentjük a növényt. A szezon végén hagyjuk, hogy magot érleljen – ezt összegyűjthetjük és a következő évben elvethetjük.

hasznos budoske 04

A büdöske kitűnő csalinövény és segít a kártevők elleni harcban is. Ültethetünk belőle a veteményesbe, ahol a gyökerei által kibocsájtott vegyület segít a fonálférgek elleni védekezésben. A megfelelő hatás érdekében legalább 3 hónapon keresztül a területen kell növekedniük a bársonyvirágoknak. Mivel a büdöske nagyon népszerű a csigák körében, számukra egyfajta csalinövényként szolgál. A salátaágyásból is könnyebb eltávolítani a csigákat, ha mind összegyűlnek a büdöske körül.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR