Az őszibarackfa lehullajtja az éretlen termését!

Az őszibarackfa lehullajtja az éretlen termését!

A kérdés: de miért?

Minden csodásan haladt a kertben. Az őszibarackfa tavasszal virágözönben pompázott. Majd rendben megjelentek a fán az apró gyümölcskezdemények is. Ekkor történt valami, ami a tapasztalatlan kertész nyugalmának megzavarására adott okott: az őszibarackfa elkezdte ledobálni az apró gyümölcseit.

De vajon tényleg van-e ok aggodalomra? Nagy eséllyel nincs! Ha az őszibarackfa lehullajtja az éretlen gyümölcsei egy részét, ez rendszerint természetes jelenségnek tekinthető.

Ezért hullajtja le az őszibarackfa a gyümölcsét

Három nagy csoportra oszthatók az okok, ami miatt az őszibarackfáról lehullhat a gyümölcs. Az első természetes jelenség, a második a környezeti viszonyokban keresendő, a harmadik eset pedig valamilyen kártevő vagy betegség miatt következik be.

1. Természetes okok

Minden gyümölcsfa igyekszik megszabadulni éretlen gyümölcsei egy részétől. Így bármilyen fájdalmas is látni, hogyan potyognak le sorban a kis gyümölcskezdemények a fáról, nem probléma: mindez egy teljesen természetesn folyamat része. Még neve is van: júniusi gyümölcshullás. Valójában segít, hogy a fa egészséges maradjon, illetve lehetővé teszi a fán maradó gyümölcsöknek, hogy nagyobbra nőjenek.

Mindenekelőtt nem árt tudni, hogy a maguktól lehulló gyümölcsök legnagyobb része eleve a leggyengébb terméskezdemények közül került ki. Az életképesebbeknek így több tápanyag és víz jut a fától, és nagyobb eséllyel indulnak harcba a teljes beérésért.

Ha egy fa az éretlen gyümölcsei 80 százalékát természetesen módon elveszíti, még ez is normálisnak tekinthető.

2. Környezeti tényezők

Környezeti tényezők is okozhatják a gyümölcshullást. A késői fagy, vagy akár a szokatlanul hideg, de még nem fagypont alatti hőmérséklet is kiválthatja.

A magas páratartalom, valamint az extrém tavaszi meleg szintén bűnös lehet.

A napsütés hiánya, a túl sok felhős nap is okozhatja, hogy az őszibarackfa - a rendelkezésre álló szénhidrátforrások lecsökkenése miatt - elkezdi ledobálni a gyümölcseit.

A következetlen öntözési rend, a napokon át tartó esőzéseket követő hosszú száraz időszakok, és természetesen a tápanyaghiány mind-mind szerepet játszhatnak abban, hogy egy fa képes-e megtartani a gyümölcseit vagy pedig elkezdi lehullajtani azokat. Az is megtörténhet, hogy egyszerre több ok együttesen váltja ki ezt a nemkívánatos hatást.

Sajnálatos módon szintén környezeti okként vehetjük számba, ha a beporzó rovarok elmaradása miatt következik be a gyümölcshullás. A méhek állománya például az utóbbi években nagyban lecsökkent a szakszerűtlenül elvégzett rovarirtások, illetve egyéb természetes okok miatt.

oszibarack lehullajtja gyumolcset 01

3. Kártevők, betegségek

A kártékony rovarok és a betegségek alkotják a harmadik legfőbb okát annak, ha egy őszibarackfa lehullajtja a termését. Az apró gyümölcskezdeményeket megtámadó és azok nedvét szívogató kártevők gyakorlatilag minden életerőtől megfosztják az éretlen gyümölcsöt, amelyet emiatt aztán a fa le is dob. Sok esetben lárvák teszik tönkre az érő gyümölcsöket, amelyekből ezért nem válik értékelhető, ehető termés.

A gyümölcshullás megelőzése

Bár az őszibarackfák esetén a gyümölcshullás sok esetben elkerülhetetlen, mégis van, amit tehetünk ellene. Végezzünk termésritkítást: a versengés csökkentése és a szebb, nagyobb gyümölcsök érdekében kézzel távolítsuk el a gyümölcskezdemények egy részét. Fordítsunk gondot a fa rendszeres öntözésére, és arra is, hogy mindig a megfelelő mennyiségű vizet kapja. Rendszeresen pótoljuk a fa számára szükséges tápanyagokat: alkalmazzunk univerzális műtrágyát mind a fa kondíciója, mind a gazdag terméshozam érdekében. Permetezéskor ügyeljünk arra, hogy a permetléből csak a kezelt növényre jusson, a növényvédő szereket pedig mindig a felhasználási útmutató szerint juttassuk ki, általában az esti órákban, miután a méhek már visszatértek a kaptárakba.

A helyes gyümölcstermesztési módszerek elsajátítása és alkalmazása nagyban segít tehát abban, hogy az őszibarackfáról csak azok a gyümölcsök hulljanak le és olyan mennyiségben, ami még természetesnek tekinthető.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR