Egy fa, amelyen többféle gyümölcs terem

Egy fa, amelyen többféle gyümölcs terem

Bándoli Gábor  a Kertészkedők Klubjában mutatta be gyümölcsfáját, amely egyszerre többféle gyümölcsöt terem. A mirabolán alanyra szilvát és kajszit oltott, a következőkben elmondja hogyan, valamint azt is, hogy a fa milyen gondozást igényel.

A Ság-hegyen található a háztáji gyümölcsösünk. Barátokkal közösen hobbi szinten gyakoroljuk a gyümölcsfaoltást.

gyumolcsfak egy alanyra oltas 02

Egy kiöregedett, kb. 30 éves kajszifát ki kellett vágni, de az alanyából feltörő hajtásokból lett egy szép fosóka-fa. Ezt a mirabolánfát oltottam be különböző nemes hajtásokkal. A lényeg a kísérletezés volt, ezért került a fára sokféle oltás.

gyumolcsfak egy alanyra oltas 03

A tartókarok csonkolása után hasítékba és héj alá oltással helyeztem el az oltóanyagot. Került rá besztercei, lószemű és lepotica szilva, valamint magyar és gönci magyar kajszibarack.

gyumolcsfak egy alanyra oltas 07

A felső koronarészen meghagytam a mirabolánt, így nem terheli túl a törzs a kicsi hajtásokat és nem az oltásra ülnek a madarak.

gyumolcsfak egy alanyra oltas 05

Mivel két éve márciusban csináltam, nagy mennyiség még nem volt rajta. A kajszi csak jövőre fog teremni. A szilva már most is jó volt, kb. fél kiló termett.

gyumolcsfak egy alanyra oltas 06

A növényvédelem a többi fáéval azonos. Lemosó permetezés után monília, tafrinás fodrosodás, gombák, rovarok ellen le kell fújni. A metszés jelenleg a koronaalakítást jelenti. Pár év múlva egy nagyon szép gyümölcsfa lesz belőle.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?