Barnuló foltok, száradó levelek: mi történt az uborkámmal?

Barnuló foltok, száradó levelek: mi történt az uborkámmal?

Keresd a szövedéket!

Kezdetben világos pöttyök jelennek meg a levélen, amelyek aztán elszíneződnek, majd a levelek száradnak: ezek a tünetek gyakran takácsatka-fertőzést jeleznek. Sajnos a fertőzés csak akkor válik feltűnővé, amikor a leveleken megjelennek az ezüstöstől sárgáig terjedő színű foltok, valamint a finom szövedékek a levelek hónaljában és a levélszéleken. A takácsatka szívogatása nyomán a fertőzött levelek elhalnak, száradnak.

A takácsatkák a száraz, meleg körülményeket kedvelik. Ezért leginkább a fóliasátrakban, üvegházakban szaporodnak fel az uborka-, paradicsom-, paprikakultúrákban, de védettebb helyeken a balkonon, teraszon, lombkorona alatt is megjelenhetnek. A forró nyári napok is elősegítik a fertőzést.
Akut fertőzésnél segíthet, ha a növényt néhány napra nagy, átlátszó plasztikfólia alá tesszük, hogy a levegő páratartalmát növeljük. A páratartalmat vízpermettel is növelhetjük.

A fertőzést megelőzhetjük a növény ellenálló képességének támogatásával, például kálium adagolásával. A túlzott nitrogénadagolás viszont a takácsatka terjedésének kedvez. Erősíthetjük a növényt 1:10 arányban hígított csalánlével is.

A szárazságkedvelő takácsatkák nem szeretik a nedves körülményeket, ezért végezzünk slagos lemosást, különösen a levelek alját nedvesítsük. Ezután naponta, kora reggel vagy késő este permetezzük vízzel a leveleket. Nagyon fontos a rendszeres öntözés, mivel az uborka sok vizet kíván, ami a forró nyári napokon gyorsan párolog. A mulcsréteg segít abban, hogy az öntözés után a talaj nedvességét hosszabb ideig tartsuk.

Szellőztessük rendszeresen a termesztőberendezést. Ez nem csak a takácsatka-fertőzést, de más növényi betegségek felszaporodását is megelőzi.

Házilag készített szerrel is felvehetjük a harcot a takácsatka ellen, ehhez keverjünk el egy evőkanál folyékony szappant 1 liter meleg vízben és egy szórófejes flakon segítségével juttassuk a levelekre. Ne kezeljük a növényeket napsütésben, válasszunk kora reggeli vagy késő esti időpontot és lehetőleg felhős napot. Ismételjük meg az eljárást 2-4 naponként.

Létezik biológiai módszer is a takácsatkák elleni védekezésre, az őket fogyasztó természetes ragadozókkal, például katicabogárral, ragadozóatkával, zöldfátyolkával – ezeket a hasznos szervezeteket üvegházi felhasználásra is megvehetjük és célzottan alkalmazhatjuk.

Bevezető kép: karen_hine

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR