Kerüljük el ezt a 6 hibát az uborkatermesztés során

Kerüljük el ezt a 6 hibát az uborkatermesztés során

Sok víz, sok nap, sok tápanyag.

Az uborka kissé kényes zöldség, néhány dologra oda kell figyelnünk, ha ízletes és bőséges termésre vágyunk. Nézzük, hogy melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket a hobbikertészek elkövetnek!

1. Túl korai kiültetés

Az uborka melegkedvelő és sok fényt igényel. A kiültetéshez a talaj hőmérsékletének 15 °C felett kell lennie, emiatt a szabadba először akkor kerüljön ki, amikor már nem várhatók éjszakai fagyok. Ez az időpont általában május közepén érkezik el. A palánták kifejlődéséhez kb. 4 hét szükséges, ezért a magokat április közepétől vessük cserépbe.

uborkatermesztes hat hibat 02

2. Nem megfelelő helyre ültetés

A zöldség napos, szélvédett helyet igényel. Ezeket a körülményeket leginkább egy meleg, párás üvegházban, fóliasátorban találja meg, vagy egy nagy dézsában a védett teraszon.

3. Túl kevés tápanyag

Az uborkának bőséges tápanyagellátásra van szüksége. Az ideális a laza, humuszban gazdag talaj, amelyet kiültetés előtt komposzttal vagy lótrágyával dúsítunk. Emellett a tenyészidőszakban is rendszeres tápanyagellátást igényel, csalánlé vagy komposzt formájában.

uborkatermesztes hat hibat 03

4. Rendszertelen öntözés

Az uborkának vízből is sokra van szüksége. Ha nem öntözzük rendszeresen, akkor keserű lesz a termés. A legjobb langyos, állott csapvizet vagy esővizet használni a célra. A gombabetegségektől úgy védjük, hogy reggelente locsoljuk és csak a gyökérterületekre jusson a víz, ne a levelekre. A levágott fűvel vagy szalmával történő talajtakarás segít nedvesen tartani a talajt.

5. Nem használunk támaszt

Az uborka függőlegesen terjeszkedik, támrendszer mellett kell nevelni. Ez azért is előnyös, mert nem zsúfolódnak a növények, jobb a szellőzés, elkerüli a lisztharmatfertőzés a leveleket. Használhatunk egyszerű fatartót, rácsot, fémtámaszt, de egy kókuszzsinór is ellátja ezt a feladatot. Hagyjunk a tövek között legalább 40 cm-nyi távolságot.

uborkatermesztes hat hibat 04

6. Nem szüretelünk folyamatosan

A folyamatos szedés biztosítja azt, hogy mindig tudnak új termések fejlődni a növényen. Ezért rendszeresen szüreteljünk, oldjuk meg akkor is, ha nyaralni megyünk!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR