Bársonyos lábakkal díszít a különleges nyúllábpáfrány

Bársonyos lábakkal díszít a különleges nyúllábpáfrány

Föld helyett elég egy kő.

A különleges szobanövényeket éppen ritkaságuk és egyedi megjelenésük miatt kedveljük. Közéjük tartozik a korsópáfrány (Davallia bullata)  is, amelyet pókláb- vagy nyúllábpáfrány néven is ismerünk. A természetben epifita életmódot folytat, azaz a fák lombkoronájában él. Főként a levegőből veszi a táplálékát, emiatt nincs szüksége virágföldre.

nyullabpafrany barsonyos 02
Anika Malone

Nincs szüksége cserépre sem, noha belehelyezhetjük, azonban hamarosan azt vehetjük észre, hogy a növény gyökerei a tartó körül formálódnak. Sokkal szebben mutat, ha egy kőre helyezzük a páfrányt, és a barna, bársonyos, nyúllábszerű rizómák azt fonják körbe.

A porózus követ (pl. lávakövet) kertészeti árudákban vagy díszállatkereskedésekben tudjuk beszerezni. A fiatal növénykét vegyük ki a cserépből, rázzuk le a föld nagy részét és tekerjük óvatosan a tőzegmohát a rizómák köré. Kezdetben muszáj a növényt egy virágkötő dróttal a kőhöz rögzíteni, később, amikor már magától is rögzül, ezt eltávolíthatjuk.

Fontos, hogy a rizómákat ne hagyjuk kiszáradni. A legjobb, ha rendszeresen vízzel permetezzük azokat. Egy sekély, vízzel teli tálba is tehetjük a követ, így a gyökerek rendszeresen jutnak vízhez a mohán és a porózus kövön keresztül.

Nyáron folyékony tápot is adhatunk a vízhez, de csak negyed annyit, amennyit az adagolás javasol, mivel a normális koncentráció túl erős a növénynek. A páfrány számára a félárnyékos-árnyékos hely az ideális.

Bevezető kép: Forest and Kim Starr

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR