Breki a kertben

Breki a kertben

A világ egyik leggyönyörűbb teremtménye, de biztosan a legszebb a békák között! Még az sem irtózik tőle, aki egyébként nem rajong a nyálkás bőrű lényekért!

Nem igazi hobbiállat, mégis minden családban előfordul egy-egy. A kert egyik állandó lakójáról, a zöld levelibékáról sokan hiszik, hogy árt a növényeknek. Pedig ez az ártatlan smaragdzöld teremtény csak néhány póknak és egyéb ízeltlábúnak okoz fejfájást. A zöld levelibéka (Hyla arborea, European tree frog) egész Európában elterjedt, kivéve Nagy-Britanniát és Franciaország déli részét, ahol nem igazán érzi jól magát. Magyarországon is egyre többel találkozhatunk; ellene véteni tilos, hiszen védett faj!

Breke

Ki a legszebb béka?

Magyarországon aligha él nála szebb és arányosabb békuci. Nem nő meg túl nagyra (3-5 cm), bőre sima és fényes, tapintásra kellemesen hűvös. Színe hangulatától és a környezettől függ, smaragdtól egészen a nátó-zöldig minden árnyaltban előfordul. A breki hasa sárgásfehér és apró szemölcsökkel borított. Gyönyörű fényeszöld hátán időnként felfedezhetünk sárga szegélyű, fekete csíkokat. A hímek hatalmasra fújható torokzacskójukkal teszik a szépet nőstényeiknek, ha eljön a párkeresés ideje. A zöld levelibéka hangja könnyen felismerhető, egy egész csapat vadkacsa hápogására emlékeztet.

A zöld levelibéka lábai hosszúak, zöld és áttetsző színűek. Hosszú kecses lábujjai végén hatalmas tapadókorongok vannak, amelyekkel rácuppan egy-egy növény levelére.

Brekeke

Egy béka élete

A zöld levelibéka igen korán, már március végén előbújik téli álmából, amelyet a talajban vagy a tó mélyén, az iszapban tölt. Ekkor a közeli vizekhez indul, hogy élete – de legalábbis az évben soros – párját megtalálja. A hangos danolással és meseszép torokzacskójával lenyűgözött nőjét megtermékenyíti, majd a békapár néhány napon belül a petékből kikelt és átalakult lárvákkal együtt elhagyja a vizet.

Krek-krek

A zöld levelibéka az év nagy részét fákon, bokrokon üldögélve tölti. Imád napozni, legszívesebben egész nap csendben üldögél és figyeli, hol akadhat egy-egy finom falatra. Hogy mi számít finom falatnak? Szépen fejlett pókok, kisebb csigák és egyéb ízeltlábúak. A kertben sétálva könnyen ráakadhatunk a zöld brekire, amint nagyokat nyújtózik, hogy elgémberedett tagjait kicsit megmozgassa. Este és kora reggel előtör belőle a zenész, és perceken keresztül nyomja a „krek-krek"-et.

Kellemes tapintású

A zöld levelibéka jól bírja a napsütést és az ezzel járó szárazságot is, ezért egész nyáron megtalálhatjuk kertekben, legelőkön és parkokban. Magyarországon a zöld levelibéka az egyetlen fán lakó béka, ezért össze sem téveszthetjük más békafajokkal. Meg is fogdoshatjuk, ha összeakadunk eggyel: ilyenkor óvatosan tartsuk a kezünkben, mert puha teste könnyen megsérülhet. Hideg, kellemes tapintású teste egyáltalán nem taszító. Persze a legjobb, ha csak messziről gyönyörködünk szépségében és nem zaklatjuk napozás közben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR