Bugás lángvirág – tippek, tanácsok a gondozásához

Bugás lángvirág – tippek, tanácsok a gondozásához

A kertben virító bugás lángvirág egyedülálló vonzerővel rendelkezik. Ez a magas, szemet gyönyörködtető lágyszárú évelő a napos fekvésű virágágyások ideális dísznövénye.

Bugavirágzatba tömörült, rózsaszín, lila vagy fehér, illatos virágai nyaranta több héten át nyílnak. További jó pontot adunk neki azért, mert vágott virágnak is kiváló. A télálló lángvirág kertünkbe telepítése és gondozása egyaránt egyszerűnek mondható, természetesen, ha ismerjük a módját.

bugas langvirag 02

Tudnivalók a bugás lángvirágról

A bugás lángvirág (Phlox paniculata)  napimádó, július-augusztusban hosszan virágzó évelő. 100-120 cm magasra növő szárai végén hozza tetszetős bugavirágzatát. Eredeti őshazája az USA és Kanada egyes részei, ahol vadvirágként is gyakori. Napjainkra a világ minden táján közkedvelt kerti dísznövénnyé lépett elő.

A bugás lángvirág nevelése némi kihívást jelenthet meleg, páradús területeken, mivel a növény fogékony a lisztharmatra. Kísérjük figyelemmel, hogy a növény lombján nem jelennek-e meg olyan levelek, amelyek úgy néznek ki, mintha hintőporral lennének beszórva. Ezeket a fertőzött leveleket csípjük le. Súlyos esetben célszerű a növényt gombaölő szerrel kezelnünk. Ha eleve olyan fajtát választunk, amely ellenálló, azaz rezisztens a lisztharmattal szemben, ilyen problémáink biztosan nem fognak adódni.

bugas langvirag 03

A bugás lángvirág gondozása

A lángvirágot kora tavasszal telepítsük a kertünkbe. Lehetőleg napos fekvésű helyet válasszunk, ahol a talaj nyirkos, de egyúttal jó vízelvezető képességgel rendelkezik. Ültetés előtt dolgozzunk bele a talajba egy kis komposztot, ha a talaj minősége a megfelelő vízelvezetés érdekében ezt megkívánja.

Hagyjunk a növény körül kellően tágas teret, különösen a meleg, páradús klímával rendelkező vidékeken; a növény körüli szabad légáramlás ugyanis sokban segít a lisztharmat veszélyét a minimálisra visszaszorítani. Alkalmazzuk a növényhez mellékelt útmutató szerinti ültetési távolságot, amely rendszerint 40-60 cm.

A szükséges tápanyagok biztosítására minden növény kapjon egy-egy lapátnyi komposztot vagy egy kevés 10-10-10 arányú műtrágyát ültetéskor, majd később, közvetlenül virágnyílás előtt. Ha a tápanyag-utánpótlást a virágok elnyílása után is elvégezzük, ezzel másodvirágzásra késztethetjük a növényt.

Az első néhány hétben heti rendszerességgel öntözzük, ezt követően pedig elég gyakran ahhoz, hogy a talaj mindig enyhén nyirkos legyen. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb víz érje a leveleket, amennyire tudjuk, a talaj felé irányítsuk a vízsugarat.  A talaj nedvességtartalmának megőrzéséhez a növény töve köré terítsünk le kb. 5 cm vastagon egy réteg talajtakaró mulcsot.

A lángvirág gondozásához hozzátartozik az elvirágzott bugavirágzat szárral együtt történő eltávolítása. Ezzel az egyszerű művelettel elérhetjük, hogy a növény továbbra is esztétikus látványt nyújtson, valamint megelőzhetjük a növény nemkívánatos felmagzását is. Mivel a bugás lángvirágok többsége általában hibrid, számíthatunk rá, hogy a kipergett magokból kikelt palánták nem fognak az anyanövényre hasonlítani.

bugas langvirag 04

Hogyan nőjön a lángvirágunk a lehető legmagasabbra?

Sokan arra kíváncsiak, hogyan érhető el, hogy a bugás lángvirág a lehető legmagasabbra nőjön. Ahhoz, hogy a növény elérje a maximális magasságát, vágjuk le a növényről a leggyengébb szárakat, amikor azok kb. 15 cm magasak, és mindössze a legerősebb 5-6 szárat hagyjuk meg. A megmaradt szárak hajtásvégeit csípjük vissza, ezzel magas, bokros forma kialakítására bírhatjuk a növényt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR