6 természetes módszer, amellyel a selyemfényű puszpángmoly ellen védekezhetünk

6 természetes módszer, amellyel a selyemfényű puszpángmoly ellen védekezhetünk

A kukazsáktól a vízsugárig.

Néhány éve nagy pusztítást végzett a selyemfényű puszpángmoly hazánkban is. A kártevő 2011 óta van jelen Magyarországon, képes tarra rágni a puszpángbokrokat. A fehér szövedékben márciustól októberig élnek és táplálkoznak a hernyók. Ebben az időszakban rendszeresen át kell vizsgálnunk a növényeket, hogy időben felfedezzük az esetleges fertőzést.

A fekete-fehér mintázatú moly a bukszus leveleire rakja petéit. A kikelő lárvák, a leveleken táplálkozó hernyók jellegzetes zöld-fekete rajzolatukról ismerhetőek fel. Kontroll alatt tarthatjuk őket, ha rendszeresen összeszedjük a hernyókat, de próbálkozhatunk más, kevésbé fárasztó, természetes, vegyszer nélküli módszerekkel is.

puszpangmoly hat termeszetes modszer 02

Az alábbi módokon védekezhetünk:

1. Permetezzük le a növényeket magasnyomású mosóval

Mindenekelőtt a nagyobb bokrok, sövények esetében lehet hatásos. Az erős vízsugár (amit akár kerti tömlővel is elérhetünk) megszabadítja a leveleket a hernyóktól. Előbb terítsünk a növények alá és mellé fóliát, majd a végén ezt dobjuk ki a lepotyogott hernyókkal együtt. Ne felejtsük el a bokrok belsejét is kezelni. 2-3 hetente érdemes megismételni a műveletet.

2. Porozzunk algamésszel

Ha algamésszel szórjuk be a növényt, a levelek íztelenné válnak a hernyók számára. Fontos, hogy kijuttatás után, ha 24 órán belül nem esik, slaggal mossuk be a növények belsejében is a meszet. Március és április között ajánlatos így kezelni a növényt, amikor az áttelelő hernyók táplálkozni kezdenek.

3. Húzzunk fekete zsákot a bokrokra

Lehetőség szerint egy napsütötte nap reggelén húzzunk fekete szemeteszsákot a fertőzött puszpángra és hagyjuk ott ideális esetben estig. A nagyon forró, felhő nélküli napokon pár óra elegendő, a nap annyira felmelegíti a bokor belsejét, hogy a hernyók elpusztulnak. A hőséget jól toleráló puszpáng viszont károsodás nélkül túléli az eljárást (ebben segít, ha előtte alaposan beöntözzük). Ismételjük meg a módszert kb. 2 hét múlva.

puszpangmoly hat termeszetes modszer 03
Selyemfényű puszpángmoly

4. Lógassunk ki madáreleséget

A kerti madarak kedvelik a hernyókat, amelyek kiváló tápanyagforrást is jelentenek. Tegyünk ki maggolyókat a bokrok fölé, hogy odacsalogassuk az éhes szárnyasokat.

5. Készítsünk házi permetezőszert

Ehhez az alábbiakra lesz szükségünk:

  • 1 l víz
  • 8 evőkanál ecet
  • 6 evőkanál repceolaj
  • egy csepp mosogatószer

A hozzávalókat keverjük össze, rázzuk fel és permetezzük le a puszpángbokrot kívül-belül úgy, hogy csöpögjön. Néhány óra elteltével slaggal mossuk le a növényt. 3-7 naponta célszerű megismételni a kezelést.

6. Biológiai védekezés Bacillus thuringiensis-szel

Ha a fenti intézkedések nem hoznak sikert, vagy már nagyon előrehaladott állapotban van a fertőzés, a Bacillus thuringiensis segíthet. Ez egy parazita baktérium, amely készítmény formájában kapható. Vízzel kell elkeverni és kijuttatni. A hernyó megeszi, majd a szervezetében méreganyag képződik és a károsító elpusztul. A hasznos rovarokra, méhekre a készítménynek nincs hatása. Az eljárást 10-14 naponta ismételni kell. A siker titka a megfelelő időben történő kijuttatás, a hernyók kikelését követően, amikor kb. 1 cm nagyok és táplálkozni kezdenek.

Ha már későn cselekszünk és a növényünket súlyos fertőzést érte, visszavágással még megmenthetjük. Ezt a metszést tavasztól júniusig vagy augusztustól szeptemberig tudjuk elvégezni. Fontos, hogy az összes elhalt ágat eltávolítsuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR