Íme a buxusbokrok réme: öt videó a falánk kártevőről

Íme a buxusbokrok réme: öt videó a falánk kártevőről

Rövid idő alatt eltünteti a puszpáng lombját.

A selyemfényű puszpángmoly vagy puszpáng-tűzmoly (Cydalima perspectalis)  hernyójának semmi sem fontosabb annál, mint hogy megtömje a bendőjét, ezért nem teketóriázik sokat: társaival akár egy-két nap leforgása alatt képes szinte teljesen megkopasztani a hazai parkokban, kertekben is oly népszerű örökzöld sövénynövényt.

1. 24 óra borzadály 1 perc 47 másodpercbe sűrítve

A Kelet-Ázsiában őshonos kártevő nem csak nálunk, de Európa többi országában is komoly gondot okoz. Svájcban 2007-ben jegyezték fel először a megjelenését, de egy évvel korábban már Németországban is felbukkant. Nálunk 2011-ben, Nyugat-Magyarországon észlelték először. A svájci illetőségű Endless Fields látványos videóján felgyorsítva láthatjuk a puszpángmoly pusztítását: a kamerák percenként 1-1 képkockát rögzítettek egy teljes napon keresztül, ebből született meg a kevesebb mint 2 perces kisfilm a puszpángág leveleinek teljes megsemmisüléséről.

2. Az élet körforgása: így fejlődik ki a puszpángmoly hernyója

Öt és fél nap történéseit láthatjuk egyetlen percbe sűrítve. Felgyorsítva és közvetlen közelről szemlélhetjük meg, hogyan fejlődnek, híznak a peték, majd kelnek ki a lárvák, azaz a hernyók:

3. Így telik az ebédidő a puszpángmoly lárvájánál

A hernyó meglepő gyorsasággal fogyasztja el a vastag, kemény, bőrszerű leveleket. Egészen közelről lehetünk a szemtanúi annak, ahogy a hernyó jóízűen falatozik:

4. A megcsúnyult cserje + a molyok éjszakai élete

A DelarueBioMedia videójában láthatjuk többek között a lecsupaszított bokrokat, a hernyó pókhálószerű szövedékét, illetve ürülékét, továbbá az éjjel repkedő molyokat is megleshetjük:

5. Feromoncsapda a puszpángmoly ellen?

Az angliai üzletekben kapható feromoncsapda kicsomagolását, összeállítását és kihelyezését szemlélteti az alábbi videó. Egy nappal később már ott csücsül a tartály alján az első lépre csalt hím.

Hogy a feromoncsapdán kívül milyen egyéb módszerekkel lehet még védekezni a puszpángmoly és hernyója ellen? Korábbi cikkeinkben részleteztük a szóba jöhető megoldásokat:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR