Csak ne fordíts neki hátat

Csak ne fordíts neki hátat

Eljön még az idő, hogy a strucc kedvenc lesz a háznál, s nem húsát és tollát kínálgató haszonállat. Struccgazdi-képzés következik!

Ugye Neked is tetszenek a rusnya és veszélyes állatok, izmos combok, óriási szempillák? Mielőtt belevágsz a strucctartásba, alaposan ismerkedj meg jövendőbeli szárnyasoddal, hátha olvasás közben elmegy a kedved az egésztől. Struccot nevelni ugyanis hálátlan feladat: rúg, harap (vagyis csíp), kényelmetlen és a kedvesség legcsekélyebb jelét sem mutatja. Viszont jó sokáig él...

Hogy nézzen ki a strucclak?

Tegyük fel, hogy elszántan ragaszkodsz elképesztő ötletedhez és szeretnél magadnak egy struccmadarat. Nos, az első szempont, amelyet meg kell fontolnod, hogy van-e elég helyed számára. Hosszúcombú kedvencednek ugyanis legalább 150-180 négyzetméterre van szüksége a kényelmes élethez, az is lehetőleg minél hosszabb oldalú téglalap formában, hogy kedvére futkározhasson. Fűvel borított terület legyen, hogy kisebb állatok után kurkászhasson; kedvence a szöcske, a tücsök és különböző gyíkocskák. A beszerzés előtt pedig engedélyre is szükséged lesz, a strucc ugyanis veszélyes állatnak minősül. (itt megnézheted, mit kell tudni a veszélyes állatok tartásáról.)

Struccok

Kerítés mögött

Kerítés kötelező! Felejtsd el az udvaron boldogan fel-le futkározó tollast, rendezkedj be a lehető legrosszabbra. A strucclak legyen zárható, 2-2,5 méter magas kerítéssel, amelynek nem kell a földet érnie, hiszen nem tud kibújni 50 centi alatt. A kerítés mentén érdemes vastag kövekből kiépített sávot készíteni, hogy ne koptasson árkot magának a madárka. Ha szerencséd van és kicsit is megkedvel struccod, talán néha ki is engedheted, de akkor se fordíts hátat neki!

Strucc

Hamm, bekaplak

A strucc mindenevő, a vadonban növényeket és kisebb állatokat eszik, ezért ezt kell reprodukálnunk, ha háziállatként tartjuk. Szívesen fogyasztanak magvakat és gyümölcsöket, de lucernából készülő tápokat is adhatunk nekik. 14 méternyi emésztőrendszere mindent megemészt, ami az útjába kerül. Legalábbis majdnem mindent. Az viszont tuti, hogy mindent bekap. Ezért ha sokáig szeretnénk életben tudni madarunkat, ne hagyjunk elől kisebb üvegeket, meg kanalakat - semmit, ami lefér a torkocskáján. Az emésztéshez kisebb kavicsokra is szüksége van, amelyet szintén nekünk kell elérhetővé tenni számára. A kavicsok egy különleges madárszervbe, a zúzába kerülnek, ahol aztán megőrlik az egyébként nehezen emészthető, rostos táplálékot. A strucc nem haragszik meg, ha nem töltjük fel minden nap az itatóját, mivel igazi sivatagi körülményekre specializálódott. Azért persze ne szomjaztassuk, ha már háziállatként tartjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR