Ültetés után fontos a facsemeték alakító metszése

Ültetés után fontos a facsemeték alakító metszése

Megfelelő koronaforma.

Tél végén, tavasz elején sokan terveznek gyümölcsfát ültetni a kertbe. A jó kezdethez elengedhetetlen egy kis formatív, formáló metszés!

Akár konténeres, akár szabadgyökerű fáról beszélünk, ez a nyugalmi időszak a legjobb az ültetésre. A jövőbeli ideális alak, egészséges növekedés és bőséges termés érdekében azonban metszés is kövesse az ültetést.

Dimitrisz Sopisz a Londoni Egyetem kertészeti szakembere, jelenleg egy olyan biodiverzitási programon dolgozik, amely a kampuszt természetbarát, produktív hellyé változtatja.

Dimitrisz egyébként Magyarországon szerzett kertészeti gyakorlatot, hazánkban cseresznyét, őszibarackot és almát is tanult metszeni. Az általa megmetszett fák száma már a tízezret is meghaladja, így személye ideális arra, hogy bemutassa az alkalmazandó technikákat.

Először is bizonyosodjunk meg arról, hogy a fiatal fa jól lett elültetve. A 2-3 éves almafácskák részére 50 cm x 50 cm-es gödröt ássunk, ebbe kerüljenek a növények. Az ültetéshez a szakember a legjobb minőségű földet használja, hogy a csemeték jó indítást kapjanak. A legfontosabb a megfelelő ültetési mélység. Az oltási hely (a ’dudor’ a törzs alsó részén) legyen a talajszint felett. Ha ennél alacsonyabbra kerül, akkor a gyökéralany fog kihajtani.

A következő a formára metszés, ne féljünk ettől a művelettől! Rosszabb, ha nem kerül rá sor, mintha esetleg elrontjuk. Ha elmulasztjuk, akkor viszont hosszú ágakat kapunk, amelyek törhetnek, hajolhatnak. Ideális esetben az első 3 évben minden gyümölcsöt el kell távolítanunk, hogy a fa energiáját a jó, erős vázrendszer létrehozására fordíthassa.

1. Dimitrisz novemberben ültette el a fákat, de a metszést bármikor elvégezhetjük novembertől márciusig. Mérjük fel, hogy a fák koronája mennyi helyet fog igényelni. A bemutatott ’Sunset’ almafajtán a férfi egy nyitott korona elérését tűzte ki célul.

2. Ehhez minden, törzsből növő alacsony hajtást távolítsunk el. A cél az, hogy a legalacsonyabb hajtás kb. 1,2 méterre legyen a talaj szintjétől. Amikor megnő, még akkor is karbantartható lesz, mert csak 2-2,2 méteres magasságot éri majd el.

3. Alakítsuk ki a nyitott formát úgy, hogy minden központi ágat eltávolítunk, és azokat is, amelyek befelé vagy keresztbe nőnek.

4. Rövidítsük meg az oldalsó ágakat, kb. 15-18 cm-re, kifelé néző rügyre visszavágva.

A körtefa kevésbé erőteljes növekedésű, mint az alma, ezért általában kevesebb metszést igényel. A nem kívánatos ágakat távolítsuk el a törzsről, kb. 1 m-es magasságig. Utána rövidítsük meg enyhén a fő ágakat, kifelé néző rügyre metszve. Nyárra az így metszett fák számos hajtást produkálnak, amiket egy kis nyári metszéssel hozhatunk egyensúlyba.

Forrás: Fruit Tree Pruning: How to Prune New Trees – The English Garden

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR