Csipogó csoda vagy macskavacsora?

Csipogó csoda vagy macskavacsora?

Lehet a kertünk mennyország és lehet pokol is a kerti madarak számára. Néhány tanács a következik a madarak etetéséhez.

Elkötelezett kertész létemre őszintén szeretem és tisztelem az állatokat. Amikor nem régen erről egy iskolában beszéltem, egy diáklány felállt és megkérdezte, hogy melyek a kedvenc állataim. Mire én azt válaszoltam, amit gyerekkorom óta folyamatosan vallok: a lovak, a kutyák és a madarak! Ezen utóbbiak közül pedig különösen az itt fészkelő madarak, amelyek nehezen vészelik át a zord tél hideg napjait, a hófúvásokat, az élelem szűkösségét és a napfény hiányát ezért igényt tartanak az emberek segítségére is.

Rigók, galambok és verebek a városban

Amint minden egyéb, a madarak életkörülményei is folyamatosan változnak. A feketerigó például még fél évszázaddal ezelőtt is az erdők madara volt, de mostanára behúzódott a lakott helyekre, ahol könnyebben hozzájut a számára kedvelt főtt burgonyához, almához, főtt tojáshoz, húsos csontokhoz. A városok leggyakoribb madara a balkáni gerle, vagy házi galamb, amely ugyancsak rá van szorulva a zacskóból kiszórt kenyérkockákra. Állandó, nem költöző madarunk a veréb is, amely néhány évtizeddel ezelőtt tömegesen jelent meg a városi utcák fáinak az ágain, és ürülékével szennyezte a járókelők ruházatát és a járműveket; a szekerek, a lovas kocsik és az úri hintók kiszorulása azonban élelmük jelentős részétől megfosztotta őket és ma már sokkal ritkábban lehet találkozni ezekkel a szemtelenségig bizalmaskodó madarakkal.

Veréb

A cinegék a kert kártevőivel táplálkoznak

A lakott területek leggyakoribb, nálunk telelő madarai a különféle cinegék, amelyek a faodúkban, a postaládákban és a kihelyezett madárodúkban raknak fészket, itt költik ki a tojásaikat, nevelik fel a fiókáikat. Rendkívül gyors anyagcseréjük következtében kora tavasztól késő őszig igen sok hernyót, rovart, pókot, levéltetűt zsákmányolnak, és ezekkel táplálják a fiókáikat. A kertészek, akik rovarölő szerek kipermetezésével pusztítják a termelt növények kártevőit, a cinegék élelembázisát tizedelik meg, sőt nem ritkán a madarak elhullását is okozzák a mértéktelen vegyszerhasználattal. De hát ilyen az élet, mindennek vannak előnyei és egyben hátrányai is!

Cinkék

Ne kezdjük az etetést túl korán, se túl későn

A nálunk telelő madarak etetését november közepe táján ajánlatos megkezdeni. A túlságosan korai etetés következtében a madarak leszoknak a kártevő rovarok fáradságos vadászatától, a késői etetés pedig a kondíciójuk leromlását okozza, és ennek következtében csökken a túlélési esélyük. Az etetőket lehetőleg nyugodt, csendes helyen kell elhelyezni. Persze ez azzal a hátránnyal jár, hogy a gyerekek kevésbé tudják figyelemmel kísérni a madarak táplálkozását.

Mivel etessük és itassuk a kerti madarakat?

A cinegék és más énekes madarak legjobb téli tápláléka a napraforgó magja, amely a kereskedelemben beszerezhető, de a hétvégi kirándulások alkalmával a betakarított napraforgó táblákról is begyűjthető. A cinegék kedvence a fa ágára akasztott szalonna-darab és a „madárkalács", amely faggyúból és magvakból van összegyúrva.

A feketerigó és társai számára a reszelt sárgarépa, az alma, a főtt burgonya a napi menü alapja, amit magvakkal (köles, muhar, fénymag, cirok) lehet kiegészíteni.

Fekete rigó

Az énekes madarakat szigorúan tilos kenyérfélék maradékával etetni, mert ezek megnedvesedve megsavanyodnak és sokszor végzetes bélgyulladást okoznak szárnyas barátainknak.

A nálunk telelő madarak a téli hidegben sokat szenvednek a szomjúságtól, hiszen a madáritatók befagynak; ezért az itatókban levő jeget ki kell forgatni és naponta legalább egyszer meleg vízzel kell feltölteni.

Télen nagy veszélyek leselkednek a madarakra! Ilyenkor éhesek és támadóak a városokban is egyre szaporodó karvalyok és a szarkák, amelyek a hidegben meggémberedett és nehezebben menekülő madarakat könnyen zsákmányul ejtik. De nem ritka ellenség manapság a nyest és az éhes, gazdátlan macska sem, amelyek ellen feltétlenül védeni kell a madarakat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR