Tökös madárház, avagy hogyan készítsünk kobaktökből csinos madárodút?

Tökös madárház, avagy hogyan készítsünk kobaktökből csinos madárodút?

Lakályos madárház száraz kobaktökből: gyerekjáték elkészíteni!

Az egyik legjobb módja annak, hogy gyermekünkből kertészt faragjunk, ha hagyjuk, hogy a saját kis elkerített ágyásában azt termesszen, amit csak szeretne. Hogy az érdeklődését fenntartsuk, sokat segít, ha olyan érdekes, szokatlan formájú termést érlelő növényeket ajánlunk a figyelmébe, amelyeket ráadásul könnyű gondozni, így garantáltan sikerélményt biztosítanak.

Ezek közé tartozik a kobaktök (kabaktök, ikertök, palacktök, korsótök néven is illetik), amelyből a vállalkozó kedvűek madárodút is készíthetnek – természetesen a gyerkőc aktív közreműködésével.

Kobaktökből madárlak

Ha madárlakot szeretnénk készíteni kobaktökből, az első lépés magától értetődően a kobaktök sikeres felhizlalása. Gondoljunk arra, milyen remek móka lesz a gyermek kezébe adni, hogy a saját elképzelése szerint kidekorálhassa azt.

A kobaktök magját kerítés vagy más támrendszer mellé tavasszal, a fagyok elmúltával vessük el. A termés a meleg nyári hónapokban folyamatosan fejlődik, növekszik, míg késő ősszel be nem érik a betakarításhoz. Hogy ez ne csak elméletben legyen így, a magokat napos fekvésű helyre vessük, a növényt pedig bőven öntözzük a vegetációs időszak alatt. Ősszel várjuk meg, amíg a tök indái és levelei elszáradnak, ezt követően szedjük le a beérett termést.

Hogy a tökből tartós madárház válhasson, ennek előfeltétele, hogy a termés érett, majd pedig kellően száraz legyen. Vegyük figyelembe, hogy a tök kiszárítása esetenként hónapokig is eltarthat, csak ezt követően érdemes kézbe vennünk, hogy megmunkáljuk, kidíszítsük.

A tököt az indáról erős ágvágó vagy sövénynyíró ollóval vágjuk le, majd állítsuk egy raklapra, de hálóba bújtatva fel is függeszthetjük. Ha több tököt szárítunk egyszerre egymás mellett, ügyeljünk arra, hogy mindegyik körül elég üres tér legyen a szabad légáramláshoz. Hagyjuk a tököket 3-4 hónapig száradni. Ha a tököket ezt követően megrázzuk és a halljuk zörögni a belsejükben a magokat, ez azt jelenti, hogy kellően kiszáradtak. A száradás során előfordulhat, hogy a tök külsején fekete penészfoltok jelennek meg. Emiatt nem kell kétségbe esnünk: természetes jelenségről van szó, ettől a tök még nem fog megromlani.

kobaktokbol madarlak 02
birdslifehere.com

Hogyan készítsünk madárházat kobaktökből?

Ahhoz tehát, hogy a tökből madárlak válhasson, igen látványos változáson kell átmennie. A zöldség állagú termésből a szárítás végére könnyű, faszerű tárgy válik. Miután a tök kiszáradt, könnyűvé és zörgőssé vált, a gyermek bevonásával tisztítsuk meg a külsejét. Szappanos vízbe mártogatott dörzsiszivaccsal alaposan dörzsöljük le a kobaktök felületéről a penészfoltokat.

A felnőttekre hárul a feladat, hogy lyukat fúrjanak a kobaktökbe. Először is a kobaktök aljára fúrjunk 3-4 kisebb lyukat, amelyen keresztül az esetleges esővíz távozni tud. Ezt követően fúrjunk egy nagyobb lyukat a kobaktök oldalára; ez lesz a madárlak bejárata. Nem árt tudni, hogy a különböző méretű nyílások különböző madárfajokat fognak a kertbe csalogatni. Végezetül fúrjunk két kisebb lyukat a kobaktök tetejébe, amelyen zsineget vagy drótot átfűzve felakaszthatjuk majd a töklakást.

kobaktokbol madarlak 03
birdslifehere.com

A bejárattal ellátott tököt már a gyerek kezébe adhatjuk: készítsünk ki ecsetet, festéket, és hagyjuk, hogy a saját fantáziáját és kreativitását felhasználva egyedi mintával lássa el a tökhéjat. Jó fedőképességű alkoholos filctollak, festéktollak is megfelelnek a célra.

Amikor a kidíszített kobaktök már nem fog, függesszük fel a kert legmagasabb fájára és várjunk türelmesen, amíg a kismadarak fel nem fedezik.


Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?