Madáretetőben nyit a téli madármenza

Madáretetőben nyit a téli madármenza

Hol máshol tudna nyugodtan csemegézni a fagytól elgémberedett szárnú madár, mint a kerti fákra épített kényelmes etetőben. Megmutatjuk, hogyan építsd és mit tegyél bele.

Évelő növényeinkkel télen nem kell foglalkoznunk, hiszen mély álmot alszanak. De azért ilyenkor is akad tennivaló a kertben. A gyermekek bevonásával elűzhetjük az unalmas, egyhangú téli napok szürkeségét akár a legegyszerűbb madáretetővel is, amely segít életre kelteni a kertünket. A téli kismadarak a maguk módján épp olyan szépek és szívet melengetőek, mint a tavaszi és nyári virágok.

Szinte nincs olyan kisgyerek, akinek ne jelentene örömet a madarak megfigyelése. Azt pedig különösen élvezik, ha az etetőt maguk készíthetik el és alkotásukat maguk tölthetik fel madáreleséggel. Természetesen készen is kaphatunk etetőt, igen széles a választék a különböző típusokból.

Madáretető

Arra ügyeljünk, hogy a kész etetőt olyan helyre tegyük ki, ahová az ablakból is jól ráláthatunk. A nem szem előtt lévő etetőről könnyen elfeledkezhetünk, és jóval kevesebb örömet okoz a gyermeknek. Továbbá nem fair a madarakkal szemben sem, ha elfelejtjük újratölteni a kifogyott készletet.

Ha lehet, az etetőt olyan kisebb bokrok közelében helyezzük el, amelyek megfelelő búvóhelyül szolgálhatnak a kis tollasoknak, ha veszélyben érzik magukat. Ne csüggedjünk, ha a madarak nem egyből találják meg az etetőt. Amint felfedezik, rendszeresen vissza fognak rá járni. A madarak etetését tavaszig ne is hagyjuk abba, amikor is megjelennek az első rovarok, termések, és a szárnyas barátainkat élelemmel bőven ellátó magok is érni kezdenek.

madareteto telen 04

madareteto telen 05

Néhány jó tanács a madáretetéssel kapcsolatban

A madarakat mindig a távolból figyeljük, mivel ha közel megyünk, könnyen elriaszthatjuk őket. Hogy közelebbről is szemügyre vehessük őket, használjunk olyan távcsövet, amelyet nem kell féltenünk és a gyermek kezébe is odaadhatjuk. A rendíthetetlen madármegfigyelő gyerkőcnek vásároljunk eldobható fényképezőgépet, hogy fotókon is megörökíthesse a kert kis látogatóit. A legjobb képeket később albumba is rendezhetjük, hogy a családtagoknak és ismerősöknek legyen mit megcsodálniuk.

madareteto telen 01

madareteto telen 03

madareteto telen 07

A madarak kedvenc téli eleségei

A következőkben felsoroljuk a leggyakoribb téli madáreleségeket. Arról is említést teszünk, melyik élelem melyik kismadarat fogja leginkább az etetőhöz csalogatni.

Napraforgómag

A legtöbb madár a napraforgómagot kedveli a leginkább, függetlenül az etető típusától. (Jó tudni, hogy a mókus legalább ugyanennyire szereti, ne lepődjünk hát meg, ha mókuslakta vidéken ők is felfedezik a fára akasztott etetőt.) Mind a csíkos, mind a fekete héjú fajtának azonos a tápértéke, de előfordulhat, hogy a csuszkafélék vagy a pintyek a csíkosat nehezebben tudják feltörni. A fekete napraforgómag héja vékonyabb, amellyel a legtöbb madár meg tud birkózni. A csíkos ellen szól még, hogy a lehulló héja hosszabb idő alatt bomlik le.

Kukoricadara

A legolcsóbb madáreleség, amelyet a legtöbb vadon élő madár boldogan elfogyaszt. Ez alól az egyik említésre méltó kivételt a pintyek jelentik. A mókusok és a galambok is szívesen megeszik, hogy ez pozitívum vagy negatívum, mindenki döntse el magának. A kukoricadarával megtölthetjük az etetőt, de a földre is hinthetünk belőle.

Köles

A verebek nagyon kedvelik az apró piros, arany vagy fehér színű kölest, bár ha választhatnak, a fehéret részesítik előnyben. Mivel a veréb inkább a talajon vagy a talaj közelében szeret csipegetni, a magokat szórjuk a földre, biztonságos menedéket jelentő bokrok közelében.

Mogyoró

Számos madárfaj örömmel fogadja a megpucolt mogyorót. Egyes madarak egyenként méregetik a szemeket, hogy aztán a legnehezebbeket vegyék magukhoz elsőnek. Gyakran vissza fogjak rá járni az éhes kis jószágok.

Faggyú

Bár nem mag, telente például a csuszkafélék és a harkályok nagy kedvvel csipegetnek a kihelyezett faggyúból, hogy ezzel fedezzék a hideg időszakban szükséges extra kalóriát. Tegyük a nyers faggyút hagymahálóba és rögzítsük egy fa oldalához. Ha gőz fölött megolvasztjuk, keverhetünk bele magokat, mézet és kukoricalisztet is. Amire ügyelnünk kell: a faggyú megavasodhat, ha a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik. Ilyenkor cseréljük ki újra, egészen tavaszig.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR