Csodák és városi legendák: háztartási ecet a kertben

Csodák és városi legendák: háztartási ecet a kertben

Meglepő történeteket hallani az ecet gyomirtó, tápláló, savasító, tisztító és növényvédő hatásairól. Utánajártunk, hogy mi ebből az igazság és hol kezdődik a kertvárosi legendák csodás birodalma.

Sokan hallottunk már az ecet ház körül történő felhasználásának az előnyeiről; itt elsősorban a gyomirtó szerként történő használatra gondolunk. De vajon mennyire hatékony ez a módszer és mi másra lehet még használni az ecetet? Írásunkból kiderül.

Ecet

Ecet a kertben

Először is szeretnénk eloszlatni egy régi keletű tévhitet, miszerint az ecettel trágyázni tudjuk a kert talaját. Nem, nem tudjuk.

Az ecetet ajánlották még a talaj pH-értékének csökkentésére is. Nos, biztosan nem fogja jelentősen csökkenteni. A hatása csupán kis ideig tart és tetemes mennyiségű ecetet kellene kilocsolnunk ahhoz a kertben, hogy bármilyen említésre méltó változást előídézzünk.

Végül a leggyakrabban ajánlott lehetőség, hogy gyomirtóként használjuk az ecetet. A háztartási ecet valójában megégeti a gyomfélék tetejét. Azonban semmilyen hatást nem fejt ki a gyökérzetre, ráadásul a környező hasznos növények leveleit is megpirítja, ha azokra is jut belőle.

Ecet a gyomok ellen

Az ecet mint gyomirtó

Ho-hó! Az ecet mint gyomirtó: biztonságos, könnyen beszerezhető (általában van is belőle mindig a konyhaszekrényben), és elérhető áron megvásárolhatjuk. Használatával késleltethetjük a gyomok növekedését - legalábbis a szomszéd szerint, a szomszéd nagymamája szerint, de gyerekként mi is úgy hallottuk a saját nagymamánktól. De mégis mennyire hatásos a dolog?

A ecet a leírása szerint a bőrre kerülve égő érzést okoz. Belélegezve pedig izgató hatással van a nyálkahártyára és gyors reakciót vált ki. Égést okozó hatása miatt tartják számon gyógyírként számos kerti problémára, mindenekelőtt gyomirtásra.

Az ecetsav feloldja a sejtmembránokat és az ennek következtében fellépő szövetkiszáradás a növény pusztulásához vezet. Bár ez nagyszerű megoldásnak hangzik a kertet pestisként elárasztó gyomok ellen, gyanítjuk, hogy a hobbikertészek kedvét szegi, ha megtudják, hogy a gyomirtásra használt ecet károsíthatja az évelőket vagy éppen a zöldségeket is.

A magasabb ecetsavtartalmú (20%-os) termékek értelemszerűen hasonlóan roncsoló hatást fejtenek ki gyomirtóként. A magasabb koncentrációjú ecetsav esetén valóban kimutatható bizonyos mértékű gyomirtó hatás (80-100%-ban kisebb gyomok nőnek), de ügyeljünk arra, hogy kövessük a gyártó utasításait. Emellett tisztában kell lennünk az orrjáratokat, szemet és bőrt érintő maró hatásával, nem beszélve a kerti növényekről; ennek megfelelően tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket.

Csak óvatosan

Az ecet kerti használatának kitartó hívei ellenére kevés hasznos információt sikerült megerősítenünk. Összefoglalva: az ecet gyomirtó szerként némiképp hatékony lehet a kisebb egyéves gyomokon a gyep nyugalmi állapota alatt és a kerti ültetést megelőzően, de hosszú távon jobb, ha visszatérünk a jól bevált régi módszerhez, azaz ássuk ki vagy húzzuk ki gyökerestől a gyomokat. Esetleg próbáljuk meg ezt a módszert >>

Az ecet további felhasználása a kertben

Ne bánkódjunk amiatt, hogy az ecet jótékony hatása nem olyan, amit amire esetleg gondoltunk. Másra is felhasználhatjuk az ecetet ugyanilyen jól, sőt még jobban. Az ecet haszna a kertben és a háztartásban messze túlmutat a gyomirtáson. Íme néhány lehetőség, hogy mire tudjuk még használni:

- A vágott virágok felfrissítése. Minden liter vízhez adjunk 2 evőkanál ecetet és 1 teáskanál cukrot.

- A hangyák elriasztása: permetezzünk ecetet az ajtó- és ablakkeretek köré, valamint a hangyák egyéb ismert vonulási útvonalára.

- A téglára vagy mészkőre lerakódott kalciumot (vízkövet) eltávolíthatjuk, ha 1 rész víz és 1 rész ecet felhasználásával permetet készítünk. Permetezzük az adott felületre és hagyjuk, hogy hasson.

- A kerti szerszámokat és csapokat megtisztíthatjuk a rozsdától, ha éjszakára hígítatlan ecetbe áztatjuk.

ecet04

- És végül, ne felejtsük el az állatokat. Megszabadíthatjuk páldául a kutyát az átható, állott görényszagától, ha a szőrét bedörzsöljük higított ecettel, majd tiszta vízzel leöblítjük. A macskákat távol tarthatjuk a kerttől és a homokozótól, ha a kritikus területeken ecetet permetezünk szét. A macskák ki nem állhatják az ecet szúrós illatát, így inkább messze elkerülik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR