Megmutatom, hogyan fő meg 2 csülök néhány óra alatt a kertben és milyen csülkös cipót készítettem belőle a kemencében. Az egészhez 5 kg fát használtam el és maradt 5 liter csülöklevem is, kéthetente egy lábas lencsefőzelékhez.
A csülkös cipó nagy kedvenc. Leírom az elkészítés mentét.Végy két klassz füstölt csülköt, pakold be egy bográcsba, öntsd fel vízzel és mehet a mobil kerti kemencébe.
4 óra, 200 fok körül, aztán hagyd kihűlni benne. Másnap reggel láss csodát, csülökről husi leolvad, a husit különválogatom zsíros cuppoktól (ezt ugyanis palacsintát is késsel-villával fogyasztó kedvesünk nem tűri meg az ételben).
Közben a előkészítem a tésztát (kenyérsütőgéppel szoktam dagasztani):
90 dkg liszt
3 kiskanál só
3 evőkanál olaj
3,5 dkg élesztő
2 kiskanál cukor
3,5 deci langyos víz
A tésztát hagyom 30 percig kelni, utána két részre szedem, kicsit kilapítgatom, közepére mehet a husi (aki szereti, mustárt is kenhet alá), tésztát köréje kanyarítom, formázom (lásd fotó). Hagyom kelni 15-20 percet, mehet be a sütőbe, kemencébe. 200 fok, 40 perc.
Nem a leggyorsabban elkészíthető fogás, de évente legalább egyszer sort kerítünk rá, mert nagyon finom! Akinek nincs kemencéje, természetesen a hagyományos tűzhelyen is elkészíthető. Jó étvágyat!