Hosszú ideig eláll tartósító nélkül is.
A Kertészkedők Klubjában tette közzé Hodoniczkiné Manhalter Ildikó frissen készített házi piros aranyának képeit. Mivel nagy sikert aratott velük, megkértük, mondja el, pontosan hogyan készíti a népszerű paprikakrémet.
Kb. 30 éve készítem saját kezűleg a piros aranyat házilag. Nagyon kevés hozzávalókból, nagyon egyszerűen elkészíthetjük.
Ha terem, saját termésből készítem. Sajnos az idén nem veteményeztünk (költözés miatt), ezért a termelői piacon vettem hozzá a paprikát. Én 3 kg paprikából készítem és elég a négytagú családunknak 1 évre.
Hozzávalók:
- 1 kg kápia paprika
- 20 dkg só
Ha nincs hűvös kamra vagy hűvös spejz, akkor még kell hozzá 1 teáskanál tartósítószer.
Így készül:
A kápia paprikát kimagozom és aprítóval (vagy a legkisebb lyukú húsdarálóval) ledarálom. Hozzáadom a sót, összekeverem alaposan és 4-5 órán át állni hagyom, miközben néha megkeverem. Steril, alaposan kimosott üvegekbe töltöm. Így akár 1-2 évig is eláll. Nagyjából egy hónap elteltével fogyasztható.
Felhasználható például vajas vagy zsíros kenyérre kenve, pörköltekbe, raguk ízesítésére, levesekbe, tarhonyás hús ízesítésére, bográcsos ételekhez.