Finom házi paprikakrém készül a Nyírségben

Finom házi paprikakrém készül a Nyírségben

Sokoldalúan felhasználható.

A Kertészkedők Klubjában lettünk figyelmesek Kórusné Katalin  fotóira, melyeken igazi, házi paprikakrém készül. Katalin mondja el a következőkben, mi mindenre van hozzá szükség:

paprikakrem befozese 02

Örömmel osztom meg tapasztalatomat a paprikakrémmel kapcsolatban. Igaz, leginkább a férjem érdeme, de a befőzést mindig együtt végezzük. Körülbelül 4 éve készítünk paprikakrémet teljesen hobbiból, saját részre.

paprikakrem befozese 03

Itt terem a hozzávaló

A palántát is a férjem neveli, egész nyáron munkálkodik vele. Ahhoz, hogy szép termés legyen, sok gondoskodást igényel. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a kert, Nyíregyházától 14 km-re, Kótaj községben. Szabadban, homokos kertben terem a paprika. Minden az időjárás függvénye. De a férjem tavasztól kezdve dolgozik vele. Ő neveli a palántát, kapálja, locsolja, ha kell, permetezi.

paprikakrem befozese 04

Így készül

Kápia- és pritaminpaprikából készítjük a paprikakrémet. Teljesen ízlés szerint készítjük, de a férjem gondosan utánaolvas még a receptnek.

Szedés után alaposan megmossuk, daraboljuk, daráljuk, majd puhára pároljuk. Párolás után peresítjük turmixgéppel, majd ízesítjük.

Amire szükség van: só, hagyma, fokhagyma, zellerlevél, cukor, citromsav.

Ezekkel összefőzzük a paprikát, majd üvegbe kerül. Ezután csírátlanítjuk: nagy lábasba rakjuk, felengedjük a nyakáig vízzel és forrástól számítva fél óráig lassan pöfög.

Majd száraz dunsztba kerül, amíg kihűl és végül mehet a polcra.

Nagyon finom krémes! Mi húsokhoz esszük, zsíros kenyérre kenve (jó kacsazsíroshoz is), pörkölt alá, de levesekhez is kitűnő! Általában egy-két év alatt fogy el, a minősége kitűnő!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR