Hogyan neveljünk virginiai datolyaszilvafát a kertben?

Hogyan neveljünk virginiai datolyaszilvafát a kertben?

Jó hír, hogy ez az ízletes gyümölcs a mi kertjeinkben is minden további nélkül megterem.

A datolyaszilva botanikai elnevezése, a Diospyros azt jelenti: "az istenek gyümölcse". Ez nem véletlen, hiszen a fa lédús, mézédes termése valóban mennyei finomság. Arra azért ügyeljünk, hogy ne éretlen gyümölcsöt kóstoljunk- az ugyanis cudarul keserű.

virginiai szilva 05
Biodiversity Heritage Library

A virginiai szilva vagy datolyaszilva (Diospyros virginiana) kellemes látványt nyújt a kertben. Leveleinek színe tavasszal és nyáron  kékeszöld, ősszel pedig a lombozat a sárga és a tűzpiros minden árnyalatában pompázik, a fajtától és az adott terület klímájától függően. Ágai és levelei bágyadtan, lágyan hajlanak alá, mintha csak folytonosan pihenne a fa. Az érett gyümölcs aranyló színe tovább fokozza a fa által árasztott nyugalmat.

virginiai szilva 02
bruce_crossing

Hosszú életű, magasra növő fa, esetenként a 15 méteres magasságot is elérheti. A fiatal virginiai szilvafa gyorsan nő; növekedésének üteme később fokozatosan lelassul, ahogy a fa kezd kifejlődni és gyümölcsöt hozni.

Hogyan gondozzuk az virginiai szilvát?

A virginiai szilva egyike azoknak a gyümölcsfáknak, amelyeket a legkönnyebb felnevelni és gondozni. A különbség talán csak az, hogy a nálunk gyakori gyümölcsfákkal ellentétben nem minden faiskolában lehet beszerezni.

virginiai szilva 03
Fritz Flohr Reynolds

A virginiai szilva számos fajtája nem önbeporzó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legjobb, amit tehetünk, ha hím- és női ivarú fát is ültetünk a garantált terméshozam érdekében. Ha csak egy fának van hely a kertünkben, a női ivarú fába beleolthatunk egy hímivarú ágat. A legegyszerűbb megoldás azonban, ha eleve önbeporzó facsemetét vásárolunk.

Talajban nem válogatós. Nem kedveli azonban a túlzottan nyirkos vagy száraz környezetet. Fontos ezért, hogy a fiatal fa talaját folyamatosan enyhén nyirkosan tartsuk. A fiatal fát minden évben kora tavasszal és nyár közepén egy-egy alkalommal lássuk el a szükséges tápanyagokkal, azaz trágyázzuk meg általános gyeptrágyával. Rendszeresen metsszük, hogy a növekvő fa koronája szép, esztétikus formájú legyen. Az egymás keresztező ágak is metszést igényelnek, csakúgy, mint a letört vagy elszáradt ágak.

Kártevők és betegségek

A virginiai szilva rezisztens a legtöbb betegséggel szemben. A legnagyobb gondot a még nem teljesen érett gyümölcsre rájáró rovarok és madarak jelenthetik. Éppen ezért nem árt résen lennünk és megvédenünk a termést a hívatlan vendégektől.

virginiai szilva 01
Katja Schulz

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR