Katica rém kedves bogár

Katica rém kedves bogár

A hazai katicához hasonló harlekinkatica néhány évvel ezelőtt jelent meg először Magyarországon. Eleinte "csak" a hazai katicákat irtotta ki, mára a táplálékláncot próbálja szétharapni. Friss hírek szerint a házakba is betört, már a nagyvárosokban, így Budapesten is megjelent.

Harlekin kontra hétpettyes és kétpettyes

A harlekinkatica (más néven "rémkatica", tudományos nevén Harmonia axyridis, a fenti képen balra) a katicabogarak családjába tartozó ragadozóbogár. Kelet-Ázsiából települt át Magyarországra, kiválóan bírja a hideget és az itteni klímát. Talán egy kicsit jobban is, mint a hazánkban honos hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata, a fenti képen középen), gyermekkori mesekönyveink hőse, vagy annak kétpettyes rokona (Adalia bipunctata, a fenti képen jobbra).

A harlekinkatica kiváló ragadozó, ráadásul nagyon falánk rovar. Elsősorban levéltetvekkel, pajzstetvekkel táplálkozik. Épp a fák lombkoronájában él, mint a kétpettyes hazai katica, így nem csak táplálékában, hanem életterében is kiszorítja, elűzi a hazai katicákat. Ha pedig nem talál elég tetűt a táplálkozásához, a hétpettyes és kétpettyes katicák tojásaival és lárváival is megtömi a bendőjét. Az első példányokat 2008-ban találták meg, és 2013-ra odáig jutottunk, hogy a harlekinkatica rajzásával házakba tör be, már újságok főcímében szerepel.

Indul a cirkusz! Megjöttek a harlekinkaticák

Az itt élő katicáknál a harlekinkatica testmérete nagyobb és életmódja hatékonyabb. A hazai faunában természetes ellensége nincs. Míg a hazai katicafajoknak évente 1-2 nemzedéke fejlődik, a rémkatica akár 4 nemzedéket is nevel, így sokkal gyorsabban szaporodik. A növényvédő-szerekkel szemben is nagyobb ellenállóságot mutat. Növényvédelmi célból Észak-Amerikában is terjesztették, sikertörténet volt, hiszen minden levéltetvet felfalt, majd kikerült a termesztők ellenőrzése alól, önfenntartó populációi alakultak ki, és ott is ott ragadt. Az amerikai sikerek nyomán Európába is behozták, először az 1980-as években. Sajnos hosszabb távon mindenhol elharapta a táplálékláncot és az eredeti „láncszemeket" kiiktatta, az őshonos fajokat háttérbe szorította. Mire hátránya kiderült, már mindenhol ott volt. Ma is az elhibázott biológiai növényvédelmi módszerek iskolapéldáját jelenti az esete.

Változatos külső

A harlekinkatica rendkívül változatos megjelenésű, de Európában alapvetően három változata terjedt el. Az első változat (Harmonia axyridis forma succinea) szárnyfedőjének alapszíne sárgás vagy vöröses, 0-19 fekete folttal, az előtoron általában világos alapon fekete M-alakú mintázattal, lásd fenti videón. A második változat (Harmonia axyridis forma spectabilis) szárnyfedői fekete színűek, 4 vörös folttal.

A harmadik, legritkább forma (Harmonia axyridis forma conspicua) ehhez hasonló megjelenésű, annyi különbséggel, hogy csak 2 vörös foltja van, a foltok közepén apróbb fekete pettyekkel. Itt éppen "akció" közben:

A harlekinkatica minden "rosszaságától" függetlenül kedves kis rovar, a hazai katicákhoz hasonlóan felmászik az ember ujjára, de vigyázat, haraphat! Valahogy ősszel keresi az emberi kapcsolatot (és a fűtött lakások melegét), így a házak közelében rajzik, gyakran ellepi a szobákat a nyitott ablakon keresztül. Akár milyen erélyesen terjed a hazai katicák rovására, ne felejtsük el, hogy a harlekinkatica is gyéríti a káros rovarokat, tetveket, sőt az őshonos katicáknál még sokkal több kártékony rovart fal fel. Úgyhogy legyünk ezért hálásak.

A harlekinkatica nem magától érkezett, hanem behurcolták. Arról nem tehet, hogy itt sokkal jobban érzi magát, mint az őshonos fajok. A faj a burgonyabogárhoz (Leptinotarsa decemlienata) és a kukoricabogárhoz (Diabrotica virgifera) hasonlóan pár év alatt meghódította Európa legtöbb országát.

Magyarországon Harlekin Projekt címmel megfigyelési program indult, hogy a növényvédelmi és rovarász szakemberek nyomon követhessék a harlekinkatica terjedését. A projekt honlapján közzétett leírás segít a hazai katicafajoktól való elkülönítésben, íme.

Néhány bélyeg, ami biztosíthat minket, hogy az állat, amit a kezünkben tartunk NEM a harlekinkatica:

- Kisebb, mint 5mm.
- Szárnyfedőit apró szőrök borítják.
- A pajzsocska fekete, ez a folt mindkét szárnyfedőre kiterjed és mindkét oldalán 1-1 fehér folttal érintkezik. Szárnyfedőin a foltok száma 7 (ez biztosan a hétpettyes katica, lásd a lenti képet)
- 7-8mm, és fekete foltjai körül világos színű gyűrűk vannak (ez a szemfoltos katica)
- Foltjai krémszínűek, vagy fehérek
- Fekete, szárnyfedőin 4-6 piros folt van; az elülső kettő nagy négyzet alakú és a váll tájékán szinte teljesen a szárnyfedők szélére húzódik (ez a kétpettyes katica, sötét színváltozatban)

katica-hetpettyes

A katicákkal kapcsolatos megfigyeléseket és véleményeket kérjük osszátok meg a hobbikert.hu-n a cikk alatti hozzászólásokkal. Nagyon kíváncsian fogadjuk a véleményeket, hogy olvasóink szerint gyéríteni vagy békén hagyni szükséges a harlekinkaticát, illetve mit tanácsolnak azoknak, akiknél a lakást már ellepték ezek a rovarok.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR