Egy dekoratív vakondűző óriás: a ricinus

Egy dekoratív vakondűző óriás: a ricinus

Kisgyerekes kertben törjük le a virágait, magérlelés előtt.

Az Afrikából származó ricinus (Ricinus communis)  hazánkban is ismert gyógy- és dísznövény, bár rendkívül mérgező volta miatt sokan tartanak tőle.

A népi elnevezései változatosak, ismert, mint csodafa, csodafű, Jónáska bab, Jónás fája, kikajon, Krisztuskeze, Krisztustenyere, Krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny, kiki, nagysárfű, török-mag, vakondokfa, vakondfű, vakondbab, vagy vakondelhárító cserje, utóbbi elnevezéseit onnan kapta, hogy távol tartja a kertből a vakondot.

Gyors növekedésű, lágy szárú növény. Eredeti élőhelyén évelő, akár 10-12 méter magasra is megnő. Nálunk egyéves növény (rendkívül fagyérzékeny!), a 2,5-3 métert is elérheti. Igen gyorsan egy kis fához hasonlóvá válik és jó árnyékot ad. Hatalmas, csillag alakú, tányérszerű levelei vannak, amelyek miatt az erős szél feldöntheti. A levelek színe a sötétzöldtől a vörösesig, lilásig is terjedhet.

ricinus vakonduzo 02

Világospiros vagy rózsaszínű fürtös virágai nyár végén nyílnak, majd színes tüskékkel borított hüvelyekké alakulnak át. Ezekben a hüvelyekben fejlődnek a bab nagyságú, tarka magok.

A magja rendkívül mérgező, a benne található ricin miatt! A fogyasztás után néhány órával (2-24 óra) jelentkezik égő érzés a szájban, torokban és a gyomorban, majd hányás, görcsök, homályos látás, nehézlégzés, bénulás és halál következhet. A halál beállhat néhány órán belül, de akár napok múlva is. Gyerekeknél már 1-2 mag is halálos lehet, felnőtteknél 2,5-20 mag a halálos adag. Érdekes, hogy a tyúkok akár 80 mag elfogyasztását is túlélhetik.

Gyógyászati alkalmazásra a magból hideg sajtolással és kezeléssel állítják elő a hashajtóként ismert ricinusolajat, amit műszaki kenőcsök adalékanyagaként, világítóolajként és szappanként is használnak.

ricinus vakonduzo 03
Jason Hollinger

A ricinusból palántát nevelhetünk, amit a fagyok elmúltával ültessünk ki, vagy meleg helyen a szabadföldbe is vethetjük a magot (ajánlatos vetés előtt 24 órára beáztatni a magot). Nagyon fontos, hogy kesztyűt viseljünk a ricinussal, vagy magjával való foglalatoskodásnál!

A ricinus nem válogat a talajban, de nem árt az ültetés előtt fellazítani azt, hogy a növény gyökerei jó mélyre tudjanak terjeszkedni. Ha a gyökerek nem tudnak elég mélyre hatolni, akkor a nyári zivatar, szél eltörheti a ricinusunkat.

A ’Carmencita Red’  fajtának hatalmas, bordós levelei vannak, és szokatlanul nagyok az élénkpiros virágai. A ’Carmencita Pink’  rózsaszín virágai miatt különleges, az ’Impala’  virágai kárminvörösek és barnák. A ricinus jól mutat kerítések, falak mentén, de szoliterként is. Szépen kiemeli a társként mellé ültetett amarántot, napraforgót, hajnalkát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR