Elűzi a liszteskét a szép, kék virágú szilkesark

Elűzi a liszteskét a szép, kék virágú szilkesark

Hatalmas bokor.

Kertészeti szakemberek úgy találták, hogy a szilkesark távol tartja a liszteskét a zöldségkultúráktól. A liszteske vagy üvegházi molytetű elsősorban üvegházban, fóliasátorban károsít, de a szobanövényeket és a kert zöldségeit is megtámadhatja.

szilkesark lisztesket eluzi 02
Maja Dumat

A Peruból származó egynyári növény a burgonyafélék közé tartozik. Nagy, hullámos levelei szőrösek. Virágai tölcsér alakúak, szép kékek, kellemesen illatoznak. A papírszerű burokkal körbevett termések kezdetben zöldek, majd lila foltosak, megérve barnák. A szilkesark napos, félárnyékos helyet igényel, szárazságban hálás az öntözésért.

szilkesark lisztesket eluzi 03
Andreas Rockstein

A kártevők tömegesen repülnek a levelekre, hogy ott szívogassanak. Mint minden éjjeli növény, úgy a szilkesark is tartalmaz alkaloidokat, amely mérgező a liszteskékre.

szilkesark lisztesket eluzi 04
Forest and Kim Starr

A kísérletek szerint tehát az üvegházi molytetvek állományának ritkítására érdemes szilkesarkot vetnünk. A magokat március-áprilisban szórjuk el a zöldségágyások szélére. Legalább 2 méteres távolságot tartsunk a veteményestől, mivel a szilkesark bokros és igen nagyra, akár 1,5 méteresre is nőhet. Ha egyszer megtelepedik a kertünkben, újraveti magát, következő évben is kihajt.

szilkesark lisztesket eluzi 05
Forest and Kim Starr

Legyünk óvatosak, a szilkesark termése némileg hasonlít az ehető földicseresznyéére, de a szilkesark éretlen gyümölcse és a növény minden zöld része mérgező.

szilkesark lisztesket eluzi 06
Forest and Kim Starr

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR