Gyöngyvirág illatos virágokkal, mérgező nedvekkel

Gyöngyvirág illatos virágokkal, mérgező nedvekkel

A tavasz legvonzóbb illatát árasztja, de vigyázzunk, életveszélyesen mérgező, ha véletlenül ennénk belőle. A medvehagymával össze is téveszthető.

A májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) a gyöngyvirágfélék családjába tartozó évelő növény. A legközelebbi rokonai a hozzá nagyon hasonló családtagjai, a salamonpecsét fajok. Velük együtt árnyas erdők lakója, a "convallaria" tudományos nemzetségnév mély völgyet, völgykatlant jelent. A “majalis” fajnév a májusi virágzásra utal, de hazánkban ez újabban inkább már áprilisban elkezdődik. Rapaics Raymund tudománytörténész, botanikus szerint a magyar név a gyöngyöm-virágom becézésből származik.

Gyöktörzse sűrűn behálózza a talajt

A gyöngyvirág vékony gyöktörzsével a talajfelszín alatt sűrű hálózatot képez, amelyből kora tavasszal bújnak elő a levelek. Az alul hártyával védett, szorosan összetekert és hegyes csúcsban végződő levélsodratok szúrják át a földkérget, aztán később szélesre kiterülnek. Két-két levél között nőnek ki a virágszárak, lekonyuló kocsányokkal, hófehér harangocska forma virágokkal. A lenyűgöző illatuk bizonyára a megporzó rovarokra is hat. Nektár ugyan nem képződik a virágban, de a mélyén van egy puha, lédús, könnyen rágható réteg, amely némi kárpótlást nyújt.

A talajt klónok borítják

A gyöngyvirágnak nagyon fontos az idegen megporzás, mert a sarjtelep látszólag különálló egyedei genetikailag azonos klónok. Az eltérő hosszúságú és érésidejű porzók és bibék valamennyire akadályozzák az önmegporzást. A termés bogyó, az éredő zöldön még a lepel maradványaival. Az érett termés vonzóan élénkpiros, a magvak sértetlenül pottyannak ki a madarakból.

Minden porcikája mérgező

Emberre az egész növény rendkívül mérgező, különösen a virágok és a bogyók. A gyöngyvirág levelek nedvei is irritálhatják a bőrt, a nyálkahártyákat és a szemet. A szép illatos virágok és a piros bogyók veszélyesek a kisgyerekekre.

Gyöngyvirág vagy medvehagyma?

A még nem virágzó növények sajnos könnyen összetéveszthetők a szintén még csak leveles medvehagymával. A medvehagyma levelei már közeledve is fokhagyma szagúak, ami megdörzsölve még intenzívebb lesz. A két növény virágja és termése nem is hasonlít, de a medvehagyma levelének gyűjtésével még a bimbós állapotot sem szokták megvárni, így fennáll az összetévesztés veszélye. Az esetleges mérgezésre rosszullét és szívritmuszavarok figyelmeztetnek, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

gyongyvirag mergezo nedvekkel 02
Gyöngyvirág sarjtelepe

gyongyvirag mergezo nedvekkel 03
Gyöngyvirágok bújnak elő a gyepből

gyongyvirag mergezo nedvekkel 04
Gyöngyvirág frissen fakadó levelei

gyongyvirag mergezo nedvekkel 05
Gyöngyvirág bimbói és széles levelei

gyongyvirag mergezo nedvekkel 06
Gyöngyvirág harangocskái belülről

gyongyvirag mergezo nedvekkel 07
Gyöngyvirág éredő termése a lepel maradványával

gyongyvirag mergezo nedvekkel 08
Gyöngyvirág érett termése

Korábban írtunk róla:

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR