Az önmeddő gyümölcsök megporzása

Az önmeddő gyümölcsök megporzása

Sok ízletes gyümölcsfajta önmeddő, azaz más gyümölcsfajták virágaival termékenyül meg és érlel gyümölcsöt. Mit tehetünk?

A gyümölcsfák virágai többnyire öntermékenyek, ami azt jelenti, hogy a megporzó rovarok, pl. a méhek segítségével egy virágon belül létrejön a megtermékenyülés, a porzók pollene a bibefejre tapad, a magházba jut és megtermékenyíti a petesejtet.

Virágzik az őszibarack

Vannak azonban olyan gyümölcsfajták, amelyeknek a virágai csak más fajtájú fáról származó virágporral termékenyíthetők meg. Ezeket önmeddő fajtáknak nevezzük. Ilyen például a közkedvelt Pándy meggy, az aromás Althann ringló, az I. H. Hale őszibarack, számos cseresznyefajta, de még a mogyorófajták között is akad önmeddő. Az önmeddőség gyakoribb jelenség a növényvilágban, semmint gondolnánk.

Hogyan védekezzünk az önmeddőség ellen?

A kertész gyakran bosszankodik, hogy a fája szép, egészséges, gazdagon virágzik, ámde gyümölcsöt alig érlel! A termés elmaradásáért sok esetben az önmeddőséget kell okolni. A gyümölcsnemesítők szilárd törekvése, hogy minél több, öntermékeny fajtát állítsanak elő.

Virágzik a szilva is

Az önmeddő fák közelébe pollenadó fajtákat szoktak telepíteni, sőt eredményt lehet elérni azzal is, ha pollenadó fáról származó, virágzó ágakat helyeznek el a az önmeddő fa koronájában. Biztosan eredményes módszer azonban a permetezés virágzáskor Nevirol nevű növekedés-szabályozó szerrel, vagy Phyl-Set tabletta oldatával. Ez a kezelés elősegíti, hogy az önmeddő virágokból is gyümölcs fejlődjék.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR