Egy metszőollóval meghosszabbíthatjuk őszig a lángvirág virágzását

Egy metszőollóval meghosszabbíthatjuk őszig a lángvirág virágzását

Másodvirágzás.

A bugás lángvirág (Phlox paniculata)  a másodvirágzással gyönyörködtető évelők közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy megfelelő vágással elősegíthetjük azt, hogy másodszorra is virágot hozzon késő nyáron vagy ősszel.

Ha szeretnénk ezt megtapasztalni, akkor vágjunk rendszeresen minden olyan virágszárat vissza, amelyik még nem virágzott el teljesen. A metszőollót a felső levélpár alá helyezzük. A levelek hónaljában virágrügyek ülnek, amelyek ezt követően kihajtanak.

langvirag metszoolloval 02

Lényeges, hogy bátran metsszünk, amikor az első virágok hervadni kezdenek, még akkor is, ha nehezükre esik. Ha már minden virág elhervadt, a növény másra fordítja az energiáját, mégpedig a magképzésre. Ebben az esetben viszont csak nagyon kevés energiája marad a másodvirágzásra.

Ősszel, a másodvirágázást követően az elszáradt hajtásokat valamivel a talajszint felett visszavághatjuk. A növény számára azonban az az optimális, ha ezeket a növényi részeket meghagyjuk a hideg évszakra, mert természetes téli védelmet biztosítanak.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR