Így működik a virágszedő metszőolló

Így működik a virágszedő metszőolló

A virágkertészek életét megédesíti, ha a levágott, érzékeny virágszálat nem kell kézbe fogni, hanem a vágásra is használt metszőolló egyből megtartja azt.

A gyakran virágot szedők tudják, hogy a levágott szépséget nem jó sokat fogdosni, minél kevesebb fizikai hatás éri, annál jobb. A rózsát termesztők ennél tovább is mennek gondolatban: a szár kellemetlenül szúrós részeit jobb minél nagyobb ívben elkerülni. Milyen klassz lenne, ha csak odanyúlok a megfelelő helyre a metszőollóval, és amikor az lemetszette a kinézett virágot, akkor az amúgy lehulló részt meg is tartja! Ezt a vágyukat a virágkertészek egyszer elmondták a svájci FELCO metszőollógyár fejlesztőmérnökeinek, ők pedig kitalálták, hogy ez nem is annyira lehetetlen feladat: mindössze két apró tartólemezt kell rászerelni hozzá a pengére. Így jött létre a profi FELCO 100 virágszedő olló.

viragszedo metszoollo felco 100 02

Kipróbáltuk, tényleg megfogja!

A hobbikert.hu csapata ki is próbálta a virágszedő metszőollót, így született az alábbi 3 perces videó. A FELCO 100 metszőollót próbára tévő videót Nguyen Phuong Thao Vera rákosszentmihályi rózsakertjében forgattuk. Thao Vera a hazájából, Vietnámból hozta magával a rózsák szeretetét, a gyönyörű kertje itt, Budapest XVI. kerületében vált világhírűvé.

 

A FELCO 100 virágszedő metszőolló alapja a FELCO cég korábbról ismert 11-es típusú metszőollója, amely a speciális módosítás révén vált a levágott virág szárát a pengék szorításában megtartó, úgynevezett prezentáló ollóvá. Az átalakítás úgy történt, hogy mindkét pengére egy-egy ütközőt csavaroztak, amelyek megtartják a levágott virágszárat. Valóban látványos mutatvány egy szál rózsát úgy levágni, hogy nem szúrnak meg a tüskéi, és az ollóval rögtön tovább is nyújthatom a rózsát a megajándékozottnak, vagy egy virágtermesztő üzemben a csomagolást végző munkatársamnak.

Nem nyílik nagyra, és ez nagyon jó!

Az ütközők miatt mindössze 10 mm maradt az átvágható ág legnagyobb átmérője. Célszerű módosítás az is, hogy az olló nyitását korlátozhatom; a középpontban lévő zárat beállíthatom úgy is, hogy az olló mindig csak félig nyíljon, mivel a 10 mm-es vastagsághoz ez is bőven elég.

viragszedo metszoollo felco 100 03

FELCO belevitt minden jót, amit tud

Az olló egyébként megtartotta a sorozat 11-es típusának minden előnyös tulajdonságát. Közepes vagy nagyobb kézbe való az eredeti olló, jobbkezes, a mutatóujjal kezelhető központi zárral. De mivel kis vágásokra használjuk, így kisebb kezűek is jól átérik a nyelét. A nyelek és a pengék támaszai kovácsolt könnyűfémből készültek, a tenyerünket és az ujjainkat kellemes tapintású műanyag burkolat védi a fémtest hidegétől. A pengék anyaga kiváló minőségű edzett acél, a szorosságukat húsz fokozatban lehet szabályozni és rögzíteni. A támasztópenge lécsatornás, a vágópenge tövénél drótvágó öböl van. A vágások hallhatatlanok, mert a rugalmas műanyag pufferek hangtalanra és ártalmatlanra tompítják az ütközéseket. A hernyórugó gyorsan nyit, és a biztos fogáshoz kellően ellentart. Az olló minden eleme – ha megkopott vagy eltört volna – egyenként utánrendeléssel cserélhető. A rendelés kódjait a leporellóként széthajtható borító karton vagy a felco.com portál „robbantott” ábrájából tudjuk kiolvasni, és az utóbbinál egér-kattintással ellenőrizni is.

viragszedo metszoollo felco 100 04

Van egy olcsóbb, hobbi változata is

A FELCO 4C&H olló a 100-as funkciójához nagyon hasonló, de egyszerűbb típus. A 4C&H rövidítés feloldása, hogy az alapja a 4-es típusú metszőolló, és a módosítás révén vált “cut & hold”, azaz „vág és tart”; a levágott virág szárát a pengék szorításában megtartó, prezentáló ollóvá. A szorítás úgy történik, hogy a FELCO 4 vágópengéjére egy piros műanyag ütközőt csavaroztak, amely a támasztópengével együtt megtartja a levágott virágszárat.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR