Egy okos trükk, aminek segítségével a sárgarépa gyorsabban és könnyebben csíráztatható

Egy okos trükk, aminek segítségével a sárgarépa gyorsabban és könnyebben csíráztatható

Van egy befőttesüveged?

Márciusban megkezdődik a sárgarépa vetési szezonja. Ha közvetlenül az ágyásba szórjuk a magokat, akkor 3-4 hét is eltelhet a csírázásig, a gyökérzöldség ugyanis csak rosszul és meglehetősen lassan csírázik. Ennél a zöldségnél érdemesebb előcsíráztatni a magokat, így nem csak a várakozási időt rövidíthetjük le, de a csírázás sikerességét is növelhetjük.

Az alábbi módszert alkalmazhatjuk:

1. Töltsük a répamagokat némi kvarchomokkal együtt kb. 2-3 cm magasan egy csavaros tetejű befőttesüvegbe, például egy régi lekvárosüvegbe.

2. Adjunk hozzá néhány csepp vizet, hogy a homok enyhén nedves legyen. Jól zárjuk le és rázzuk össze az üveget.

3. Állítsuk az üveget néhány napra egy világos, meleg helyre – például egy meleg, de nem forró fűtőtestre. Fontos, hogy kellően világos legyen a helyiség, mivel a sárgarépa fényben csírázó.

4. Amint elkezdenek a magok csírázni, azaz kb. 8-10 nap múlva, szórjuk a magokat homokkal együtt a szabadföldön előkészített magbarázdákba és óvatosan nyomkodjuk be.

Érdemes több menetben vetnünk, kb. 2 hetes közökkel, így folyamatosan tudunk répát szedni és meghosszabbíthatjuk a szüret időtartamát. A répalegyek elleni védekezés érdekében fóliával vagy hálóval ajánlott a vetést fedni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR